Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
základní informace pro začátečníky
Degustace vína základní informace pro začátečníky
2
podmínky příjemné a klidné prostředí, teplota místnosti kolem 20 0C
dostatečné osvětlení (nejlépe denní) odstranit rušivé vjemy: vůně – např. květiny, parfém, chutě - káva, česnek, kořeněné potraviny, pomůcky: vhodná sklenička, pitná voda, plivátko, bílý papír, bílá veka
3
předpoklady správné degustace
správná teplota vína 8 – 10 0C: mladá lehká bílá, růžová a perlivá vína 10 – 12 0C: bílá, růžová vyzrálá vína, aromatické odrůdy 14 – 16 0C: lehká červená vína 16 – 18 0C: plná, starší červená vína, barrique správné řazení vín bílá před červenými, mladší před staršími, lehká před těžkými, suchá před sladkými nebo aromatickými
4
smysly ZRAK ČICH CHUŤ čirost, barva, viskozita vína
intenzita, čistota, kvalita vůně nežádoucí pachy CHUŤ intenzita, čistota, kvalita vůně nežádoucí pachuti dochuť
5
vady vína zákaly různého typu octovatění vína stařina oxidace myšina
6
vady vína kovová chuť vůně sirovodíku
pachuť po korku, rozpouštědlech, oleji chuť plísně
7
urči správnost tvrzení
Nejdříve hodnotíme vína starší, pak přijdou na řadu mladší vzorky. Nejdříve hodnotíme chuť, teprve až pak barvu vína. Při degustaci můžeme míchat vzorky bílého a červeného vína. ne ne ne
8
urči správnost tvrzení
Před degustací nepijeme kávu. Nachlazení degustátora nevadí. Červená vína mají mít při degustaci nižší teplotu než bílá. K vadám vína patří příchuť koňského sedla. ano ne ne ano
9
Zdroje ilustrace – office.microsoft.com Autor: Mgr. J. Schovancová
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.