Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka 4. Potraviny živočišného původu Úvod Zdroj:
2
Obsah TC rozdělení, složení, význam ve výživě,skladování
konzervování, použití v gastronomii - SK, TK Mléko, mléčné výrobky vejce Tuky Maso
3
Obsah Charakteristika Složení Rozdělení Využití v gastronomii
Skladování
4
Charakteristika patří mezi poživatiny
Potraviny pocházející z živočišné výroby jsou zdrojem potřebných látek pro správný vývoj organismu Obsahují nenahraditelné látky
5
Složení Sacharidy Bílkoviny Tuky
Potraviny živočišného původu obsahují zanedbatelné množství ve formě živočišného škrobu glykogenu Bílkoviny plnohodnotné ( drůbeží maso, měkkýši, korýši, vejce, mléko) Tuky Ve formě tuhé či mazlavé Až 70%
6
Složení Minerální látky Vitamíny Voda Více droby Zejména A, D, E
B2, B12 (jen v potravinách živ. Původu) B3, B5, B6, H Voda až 75%
7
Rozdělení Mléko Mléčné výrobky Vejce Tuky Maso
8
Využití v gastronomii Teplá kuchyně Studená kuchyně
Polévky, předkrmy, hlavní pokrmy Studená kuchyně Saláty, předkrmy, pomazánky, galantiny, rolády
9
Skladování Mléko, mléčné výrobky Vejce Maso, tuky V chladu 6°C - 12°C
Skladování dle způsobu zpracování a charakteru Vejce V chladu a stálé teplotě V omyvatelných obalech, odděleně Do 8°C - 12°C Maso, tuky Zavěšené Proudění vzduch a vlhko 0°C – 4°C
10
Otázky Charakterizuj potraviny rostlinného původu?
Jaké je složení potravin rostlinného původu? Jaké je rozdělení potravin rostlinného původu? Jak využíváme potraviny rostlinného původu v gastronomii? Jaké jsou zásady skladování potravin rostlinného původu?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.