Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka"— Transkript prezentace:

1 Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka 4. Potraviny živočišného původu Úvod Zdroj:

2 Obsah TC rozdělení, složení, význam ve výživě,skladování
konzervování, použití v gastronomii - SK, TK Mléko, mléčné výrobky vejce Tuky Maso

3 Obsah Charakteristika Složení Rozdělení Využití v gastronomii
Skladování

4 Charakteristika patří mezi poživatiny
Potraviny pocházející z živočišné výroby jsou zdrojem potřebných látek pro správný vývoj organismu Obsahují nenahraditelné látky

5 Složení Sacharidy Bílkoviny Tuky
Potraviny živočišného původu obsahují zanedbatelné množství ve formě živočišného škrobu glykogenu Bílkoviny plnohodnotné ( drůbeží maso, měkkýši, korýši, vejce, mléko) Tuky Ve formě tuhé či mazlavé Až 70%

6 Složení Minerální látky Vitamíny Voda Více droby Zejména A, D, E
B2, B12 (jen v potravinách živ. Původu) B3, B5, B6, H Voda až 75%

7 Rozdělení Mléko Mléčné výrobky Vejce Tuky Maso

8 Využití v gastronomii Teplá kuchyně Studená kuchyně
Polévky, předkrmy, hlavní pokrmy Studená kuchyně Saláty, předkrmy, pomazánky, galantiny, rolády

9 Skladování Mléko, mléčné výrobky Vejce Maso, tuky V chladu 6°C - 12°C
Skladování dle způsobu zpracování a charakteru Vejce V chladu a stálé teplotě V omyvatelných obalech, odděleně Do 8°C - 12°C Maso, tuky Zavěšené Proudění vzduch a vlhko 0°C – 4°C

10 Otázky Charakterizuj potraviny rostlinného původu?
Jaké je složení potravin rostlinného původu? Jaké je rozdělení potravin rostlinného původu? Jak využíváme potraviny rostlinného původu v gastronomii? Jaké jsou zásady skladování potravin rostlinného původu?


Stáhnout ppt "Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka"

Podobné prezentace


Reklamy Google