Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SPERMATOGENEZE A OOGENEZE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SPERMATOGENEZE A OOGENEZE"— Transkript prezentace:

1 SPERMATOGENEZE A OOGENEZE

2 SPERMATOGENEZE (spermiogeneze)
je vznik a vývoj spermií ve varleti Z diploidních zárodečných buněk spermatogonií vznikají spermatocyty I. řádu (primární spermatocyty), které vstupují do prvého meiotického dělení za vzniku spermatocytů II. řádu (sekundární spermatocyty). Po druhém meiotickém dělení vznikají čtyři spermatidy, které se následně diferencují ve spermie. Spermatogeneze je zahájena v době pohlavní dospělosti a trvá asi 74 dnů.

3 Diferenciace spermií Spermatidy potom prochází procesem zvaným spermiogeneze, kdy dochází ke kondenzaci jádra, vytvoření bičíku a ztrátě většiny cytoplazmy a některých organel. Vytváří se také akrosomový váček, obsahující několik hydrolytických enzymů, které usnadňují průnik spermie k vajíčku. Nezralé spermie jsou uvolněny do semenotvorných kanálků, odkud putují do nadvarlete, kde definitivně dozrávají. Zralé spermie jsou díky svému bičíku plně pohyblivé.

4

5

6 OOGENEZE je vznik a vývoj vajíček ve vaječníku
Vajíčka vznikají z diploidních zárodečných prapohlavních buněk (primordiální gonocyty), které osídlily vaječník a staly se z nich oogonie. Ty se mitoticky dělí a vznikají primární oocyty (oocyty I. řádu), které vstupují do meiózy (u člověka v 7. měsíci nitroděložního vývoje) a zastaví se v profázi prvého meiotického dělení (u ženy to je do let). Během této doby primární oocyt roste až na konečný průměr 100 µm, pomocí endocytózy a folikulárních buněk (pomocné buňky obalující vajíčko) se v nich hromadí žloutek jako materiálová a energetická rezerva.

7 OOGENEZE Gonadotropní hormon vylučovaný z hypofýzy (folikulostimulační hormon, FSH) navodí v buňkách folikulů tvorbu pohlavních hormonů (estrogenů), které indukují pokračování zrání primárního oocytu. V pohlavní dospělosti pokračuje oogeneze. Ve 28 denních cyklech vzniká z  primárního oocytu sekundární oocyt (oocyt II. řádu) a první pólové tělísko. Sekundární oocyt se zastaví v metafázi druhého meiotického dělení, kde setrvá až do oplození. Po oplození dokončí sekundární oocyt druhé meiotické dělení a vznikne vajíčko a druhé pólové tělísko. Vajíčko se začne rýhovat, pólová tělíska zanikají.

8 Hlavní rozdíly spermatogeneze a oogeneze
Spermatogeneze probíhá od puberty po celý život, naproti tomu oogeneze probíhá v prenatálním období a poté pouze od puberty do menopauzy. Vývoj od prekurzorové buňky po zralou gametu je mnohem kratší u spermatogeneze (okolo 60 dní) než u oogeneze (i přes 40 let). U spermatogeneze vznikají z primárního spermatocytu 4 spermie, u oogeneze vzniká z primárního oocytu jediný zralý oocyt (pólová tělíska zanikají).


Stáhnout ppt "SPERMATOGENEZE A OOGENEZE"

Podobné prezentace


Reklamy Google