Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČAJ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČAJ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 ČAJ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 OBSAH CHARAKTERISTIKA CO OBSAHUJE ČAJ DRUHY ČAJŮ ZPRACOVÁNÍ ČAJE
FERMENTACE ČERNÝ / ZELENÝ ČAJ BYLINNÉ ČAJE OVOCNÉ ČAJE PRACOVNÍ LIST

3 CHARAKTERISTIKA Pochází z území Indie, Číny a severního Vietnamu.
Je pěstován ve formě keře, otrhávají se mladé lístky, které se suší, popř. ještě jinak upravují. Čajovník je stále zelená rostlina, z čeledi čajovníkovitých (Theaceae) Listy jsou světle až tmavě zelené, tuhé a mají pilovitý okraj. Plody představují malé tuhé tobolky, které se tvarem i barvou podobají evropským lískovým ořechům.

4 CHARAKTERISTIKA Lístky čajovníku jsou dlouhé zhruba 3–25 cm a široké 1–10 cm. Charakteristické je silné žebrování a jemné bílé chloupky na spodní straně listu. Květy, pro čaj jsou bezvýznamné, jsou bílé až růžové, čajovník kvete na podzim a celou zimu.

5 LIST ČAJOVNÍKU

6 CHARAKTERISTIKA Čajovou rostlinu rozdělujeme na dva druhy:
1. Čajovník čínský (Tea sinensis) dosahující výšky 3–4 metry. 2. Čajovník assamský (Thea assamica) dorůstající v divoké přírodě 15 až 20 metrů. Sklizený čaj musí být zpracován co nejrychleji, jinak se jeho konečná kvalita zhoršuje.

7 PRODUCENTI ČAJE INDIE ČÍNA SRÍ LANKA KEŇA INDONÉSIE TURECKO
LATINSKÁ AMERIKA

8 CO OBSAHUJE ČAJ Čerstvě natrhané lístky zeleného čaje jsou tvořeny ze 75–80 % vodou Katechin pro hořkost a svíravost Kofein pro hořkost Theanin a amino acidy pro chuť a sladkost Vitamín B1 (thiamin) Vitamín B2 (riboflavin) Vitamín C Vitamín P

9 CO OBSAHUJE ČAJ Karoten, který je vstřebán do těla, se mění na vitamín A  Vitamín E Fluor – zralé lístky čaje obsahují více fluoru než nedozrálé Minerály – zelený čaj obsahuje více minerálů než čaj černý. Jsou to hlavně draslík, kalcium, fosfor, magnesium, zinek a měď.

10 DRUHY ČAJŮ Čaj podle stupně a způsobu fermentace můžeme rozdělit na:
zelený čaj (nefermentovaný) bílý čaj (lehce fermentovaný, polofermentovaný) žlutý čaj (lehce dodatečně fermentovaný, polofermentovaný) polozelený čaj (částečně fermentovaný; bílý, žlutý či Oolong, u kterého dochází k fermentaci okrajů listů) černý čaj (dokonale fermentovaný) čaj Puerh (2x fermentovaný; 2. fermentace za přítomnosti bakterií

11 ZPRACOVÁNÍ ČAJE Zpracování čaje probíhá v šesti fázích: zavadnutí
svinování fermentace sušení třídění balení

12 FERMENTACE ČAJE Zpracování probíhá různými způsoby.
Základním faktorem je stupeň oxidace (tradiční název fermentace). Podle fermentace se čaj člení do čtyř základních skupin: 1. čaj bílý (bai cha) – listy se suší, bez oxidace. Obvykle se zpracovávají mladé lístky, někdy se keře pěstují zastíněné, aby se omezilo množství chlorofylu v listech. 2. čaj zelený (lu cha) – neprochází oxidací. Enzymy způsobující oxidaci jsou zničeny teplem – užívá se sušení na pánvích, nebo napařování. Zpracování je ukončeno jeden až dva dny po sběru.

13 FERMENTACE ČAJE 3. čaje polozelené (též oolongy, modrozelené,
žlutozelené nebo dokonce modré) – lístky prošly kratší oxidaci (přechod mezi zelenými a černými čaji). 4. čaje černé (též červené čaje) – lístky se mechanicky naruší, oxidace se nechá úplně proběhnout. Zpracování trvá týden i déle. Velmi výrazný rozdíl je ještě mezi ortodoxním zpracováním a plně průmyslovou výrobou, kterou vzniká nadrcený substrát vhodný do čajových pytlíků. Ve Střední Evropě je historicky nejoblíbenější právě čaj černý.

14 ČERNÝ / ZELENÝ ČAJ JAKÝ JE ROZDÍL MEZI ČAJEM ČERNÝM A ZELENÝM?
Černý čaj prochází jiným způsobem zpracování než čaj zelený. Nejdříve se listy čaje nechají zavadnout ve speciálních místnostech na sušících rámech, následuje svinování a fermentace na dřevěných lískách, pak sušení, třídění a čištění. Černý čaj obsahuje více kofeinu, ale méně taninu a vitamínů než čaj zelený.

15 ZELENÝ ČAJ Zelený čaj se používal v tradiční medicíně v Indii, Číně, Japonsku a Thajsku v nejrůznějších případech od zastavování krvácení a zlepšování hojení ran přes snižování horečky, snižování krevního cukru až po zlepšování trávení. Antioxidanty pomáhají tělu odstraňovat volné radikály.

16 BYLINNÉ ČAJE Bylinné čaje jsou směsí sušených bylin a květů.
Bylinné čaje jsou – jednosložkové, vícesložkové. Dělení – z kořenů – lístky – kůry – květů

17 BYLINNÉ ČAJE Bez černý květ – ve směsi s lípou a diviznou při nachlazení Divizna velkokvětá květ – ve směsi s bezinkami a lípou při nachlazení Heřmánek pravý květ – při zažívacích potížích Lípa srdčitá květ – při nachlazení Podběl lékařský květ – při nachlazení, při průjmech Meduňka lékařská list – pro dobrý spánek, při špatném zažívání Kopřiva dvoudomá nať – močopudné účinky Růže šípková plod – obsahuje velké množství vitamínu C; na cesty dýchací

18 OVOCNÉ ČAJE Ovocný čaj se většinou skládá ze 4 ingrediencí: ibišku, šípku, pomerančové kůry a jablka. 1. Ibišek dodává čaji kyselost 2. Šípek je bohatý na vitamín C 3. Pomerančová kůra dodává jemně hořkou chuť 4. Jablko mírně oslazuje a vyvažuje celkovou chuť a aroma ovocného čaje. K těmto základním složkám se přidávají další druhy sušeného ovoce, barviva a sladidla.

19 ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list

20 PRACOVNÍ LIST Odkud pochází čaj? Proč je čaj hořký?
Co znamená fermentace? Jaké znáte druhy čajů? Čím je ojedinělý zelený čaj? Jaké znáte bylinné čaje?

21 ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 5. SEBASTIANJUDE. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "ČAJ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google