Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sběrné ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sběrné ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu"— Transkript prezentace:

1 Sběrné ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiálu
VY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SBERNE_OVOCE_PREZENTACE_10 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 1. Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Potraviny a výživa Tematický okruh Ovoce Téma Sběrné ovoce Jméno autora Bc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky se základními druhy sběrného ovoce, jeho složením, použitím a způsoby konzervování. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

2 Sběrné ovoce Lze jej také označit jako lesní plody
Ovoce bohaté na vitamín C Snadno se kazí Nelze jej skladovat Ideální je konzumovat je čerstvé

3 Sběrné ovoce Konzervování – kompoty, mražení, sušení,marmelády, džemy, šťávy, likéry Využití v kuchyni Moučníky, poháry, zmrzlinové krémy, koláče, knedlíky, horké ovoce, ovocné saláty

4 Sběrné ovoce Borůvky Zrají v létě Čerstvé jsou kyselejší Obr.1
Oblíbené hlavně v dezertech, koláčích, knedlících nebo cukrovinkách Konzervování – kompoty, mražení, džemy Ve střední Evropě se z nich vyrábí víno

5 Sběrné ovoce Jahody Jsou menší a voňavější než zahradní jahody
Konzumují se obvykle čerstvé Vhodné ke zmražení Použití v kuchyni – moučníky, poháry, zmrzliny

6 Sběrné ovoce Ostružiny Výživné černé plody Jedí se čerstvé
Pomáhají léčit zánětlivá onemocnění Konzervování – mražení, kompoty, džemy Použití v kuchyni – náplně do buchet, koláčů, dezerty, krémy

7 Sběrné ovoce Maliny Má většinou dvě úrody- v létě a na podzim
Konzumují se hlavně čerstvé Mají močopudné účinky Konzervování – kompoty, mražení, sirupy, Použití v kuchyni – poháry, dezerty, horké maliny, polévky, nápoje

8 Sběrné ovoce Brusinky Ideální ovoce vhodné ke zvěřinovým pokrmům
Bohaté na vitamín C Vhodný doplněk stravy na léčbu zánětů močových cest Obr.2

9 ZDROJE www.cs.wikipedia.org
PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

10 Použité obrázky Obr.1 MINTAKA1977. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 BERGSTEN. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Sběrné ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google