Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Mgr. Iva Herrmannová TEMATICKÁ OBLAST:Molekulová fyzika a termika NÁZEV DUMu: Test k ověření znalostí: vnitřitřní energie, práce, teplo POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 12 KÓD DUMu: IH_MOL_FYZ_12 DATUM TVORBY: ANOTACE (ROČNÍK):Test je určen pro 2. ročník a sextu gymnázia. Lze jej využít jako písemnou práci dle pokynů v prezentaci, nebo jako soutěž pro žáky rozdělených do 2 či 4 družstev, případně i jako formu ústní zkoušení. „Kódy“ otázek jsou otázky s přesahem do fyziky loňského ročníku. Jejich obodování pomocnými body nebrání žákům získat i při jejich neznalosti plný počet bodů z úkolů, jejichž testování je pro test stěžejní, nicméně může přispět k motivaci žáků k průběžnému opakování základních poznatků učiva fyziky. Připojené řešení umožní žákům získat rychlý přehled o výsledku svého testu. METODICKÝ POKYN: Pro přehlednost záznamu odpovědí na „kódy“ a úlohy testu doporučuji připravit žákům dvě tabulky. Vždy, když je na stránce prezentace zobrazen text ZPĚT, použijte klik na tento odkaz, navrátí vás k tabulce s kódy, které se chovají jako odkazy k otázkám a úlohám. Již jednou vybraná otázka změní po výběru svoji barvu, aby nemohla být vybrána znovu.

2 TEST K OVĚŘENÍ ZNALOSTÍ: VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE, TEPLO

3 TEST K OVĚŘENÍ ZNALOSTÍ: VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE, TEPLO
Pokyny: 1) Z každého oddílu volíš po dvou otázkách, tudíž tvůj test bude tvořen z 6 úkolů .

4 TEST K OVĚŘENÍ ZNALOSTÍ: VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE, TEPLO
Pokyny: 1) Z každého oddílu volíš po dvou otázkách, tudíž tvůj test bude tvořen z 6 úkolů . 2) Zobrazená otázka či příklad je skryta pod „kódem“. Řešení vyžaduje základní znalosti staršího učiva fyziky (vzorce, zákony, převody, konstanty..). Správným vyřešením kódu získáš pomocné půlbody do celkového hodnocení.

5 TEST K OVĚŘENÍ ZNALOSTÍ: VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE, TEPLO
Pokyny: 1) Z každého oddílu volíš po dvou otázkách, tudíž tvůj test bude tvořen z 6 úkolů . 2) Zobrazená otázka či příklad je skryta pod „kódem“. Řešení vyžaduje základní znalosti staršího učiva fyziky (vzorce, zákony, převody, konstanty..). Správným vyřešením kódu získáš pomocné půlbody do celkového hodnocení. 3) Vyřešení kódu není nutnou podmínkou pro zobrazení samotného úkolu testu.

6 TEST K OVĚŘENÍ ZNALOSTÍ: VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE, TEPLO
Pokyny: 1) Z každého oddílu volíš po dvou otázkách, tudíž tvůj test bude tvořen z 6 úkolů . 2) Zobrazená otázka či příklad je skryta pod „kódem“. Řešení vyžaduje základní znalosti staršího učiva fyziky (vzorce, zákony, převody, konstanty..). Správným vyřešením kódu získáš pomocné půlbody do celkového hodnocení. 3) Vyřešení kódu není nutnou podmínkou pro zobrazení samotného úkolu testu. 4) Maximum získaných bodů je = 27 bodů.

7 Postup 1) Z oddílu za tři body zvol 1. otázku.
2) Znáš-li řešení „kódu“, zapiš je. 3) Vyřeš samotný úkol. 4) Vrať se zpět k tabulce a vol ze stejného oddílu 2. otázku. Celý postup opakuj a stejně pokračuj i s volbou za čtyři a pět bodů.

8 ZVOL Z KAŽDÉHO SLOUPCE 2 OTÁZKY
3 BODY 4 BODY 5 BODŮ teplota pevné těleso a kapalina rychlost energie poloha pohyb poloha zákon zachování volný pád Newton zákon zvedák Řešení »

9 KÓD: 55K = ???? °C Úloha za tři body:

10 ZPĚT Uveď jeden konkrétní příklad tepelné výměny vedením.

11 KÓD: Napiš vztah pro Ek Úloha za tři body:

12 ZPĚT Definuj měrnou tepelnou kapacitu látky.

13 KÓD: Vzorec pro hydrostatický tlak
Úloha za tři body:

14 ZPĚT Uveď typ látky vhodné pro přenos vnitřní energie z místa na místo prouděním.

15 KÓD: Vzorcem vyjádři 2. Newtonův pohybový zákon
Úloha za tři body:

16 ZPĚT Jakou tepelnou kapacitu má hliníková nádoba kalorimetru o hmotnosti 50g? Měrná tepelná kapacita hliníku je 896J/kg.K.

17 KÓD: Zapiš vztah mezi hustotami látek pro případ tělesa volně se vznášejícího v kapalině
Úloha za čtyři body:

18 ZPĚT Vypiš možné způsoby změny vnitřní energie tělesa. K jednomu zvolenému způsobu napiš konkrétní příklad z praxe.

19 KÓD: Nakresli podepřené těleso v poloze labilní
Úloha za čtyři body:

20 ZPĚT Zapiš 1. termodynamický zákon pomocí rovnice a slovy ho formuluj.

21 KÓD: Zapiš rovnici kontinuity
Úloha za čtyři body:

22 ZPĚT Auto o hmotnosti 900 kg jede po vodorovné silnici rychlostí 80 km/h. Urči změnu vnitřní energie soustavy auto vozovka při zastavení.

23 KÓD: Archimedův zákon - znění
Úloha za čtyři body:

24 ZPĚT Charakterizuj fyzikální veličinu teplo.
(značka, jednotka, vzorec, vysvětlení)

25 KÓD: Hodnota 1. kosmické rychlosti
Úloha za pět bodů:

26 ZPĚT Těleso o hmotnosti 1 kg klouže po nakloněné rovině délky 2,1 m, která svírá s vodorovným směrem úhel 30°. Rychlost tělesa na konci nakloněné roviny je 4,1 m/s. Třením se celá soustava zahřívá. Urči přírůstek vnitřní energie soustavy.

27 KÓD: Jmenuj 3 důkazy chaotického pohybu částic
Úloha za pět bodů:

28 ZPĚT V měděném kalorimetru o hmotnosti 200g je voda o hmotnosti 150g a teplotě 18°C. Do vody vložíme ocelový váleček o hmotnosti 100g a teplotě 50°C. Urči výslednou teplotu soustavy po dosažení rovnovážného stavu. Měrná tepelná kapacita mědi je 383 J/kg.K, oceli 452 J/kg.K.

29 KÓD: Vzorec pro dráhu volného pádu
Úloha za pět bodů:

30 ZPĚT Ocelový předmět má hmotnost 0,5kg a je vložen do vody o objemu 2 litry a teplotě 15°C. Výsledná teplota soustavy po dosažení rovnovážného stavu je 28°C. Jakou měl ocelový předmět teplotu před vložením do vody? Tepelná výměna nastala jen mezi vodou a tělesem. Měrná tepelná kapacita oceli je 452 J/kg.K

31 KÓD: Napiš vzorcem zákon který lze uplatnit při řešení úloh o hydraulických zařízeních.
Úloha za pět bodů:

32 ZPĚT V kalorimetru o tepelné kapacitě 63 J/K je olej o hmotnosti 250g a teplotě 12°C. Do oleje ponoříme měděný váleček o hmotnosti 500g a teplotě 100 °C. Výsledná teplota soustavy po dosažení rovnovážného stavu je 33°C. Urči měrnou tepelnou kapacitu oleje. Měď má měrnou tepelnou kapacitu 383 J/kg.K.

33 tlak plynu, Brownův pohyb
ŘEŠENÍ - KÓDY 3 BODY 4 BODY 5 BODŮ 55K =-218,15°C (-218°C) 7,9 km/s difúze,osmóza, tlak plynu, Brownův pohyb Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou rovnou tíze kapaliny tělesem vytlačené

34 ŘEŠENÍ - ÚLOHY 3 BODY 4 BODY 5 BODŮ t = 19,9 °C t = 510 °C
např. kovová lžička v hrnku s horkým čajem konání práce (např. tření), tepelná výměna oboje současně c vyjadřuje množství tepla, které musíme 1 kg látky dodat, aby zvýšila svoji teplotu o 1°C. změna vnitřní energie soustavy je dána součtem tepla soustavou přijatého a práce vykonané vnějšími silami na soustavě t = 19,9 °C kapalina, plyn t = 510 °C C = 44,8 J/K Q, Joul, Q = m .c. ( t-t0 ) množství tepla, které při TV předá teplejší těleso chladnějšímu c = 2,2kJ/kg.K

35 Hodnocení 24 (a více) -21 bodů 1 20 – 18 bodů 2 17 – 13 bodů 3

36 Zdroje: Vlastní práce autora


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google