Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VY_32_INOVACE_15-1-19-Laskonky
Šlehané hmoty VY_32_INOVACE_ Laskonky Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky
2
ANOTACE PowerPoint je zaměřen na téma Výrobky Zvláštních druhů šlehaných hmot – výrobní postup LASKONEK. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Je určen pro žáky oboru Cukrář. Může se použít jako učební materiál, pro opakování nebo k samostudiu.
3
LASKONKY Charakteristika
hmota má bílou barvu s viditelnými tečkami po použité jádrovině po upečení mají křehkou konzistenci sladkou chuť můžeme použit různé druhy jádrovin dříve se vyráběly jen s mandlemi, dnes převážně z kokosu.
4
Příprava Šablona na laskonky Natřít plech tukem Šablona na plechu
Drátěné očko na cukrový rozvar
5
Výrobní postup v čistém kotli se šlehají bílky za postupného přidávání 1/3 cukru krupice ostatní cukr se svaří s vodou na cukrový rozvar na 115°C
6
Výrobní postup cukrový rozvar se zvolna zalévá do vyšlehaných bílků
zpomalí se chod stroje hmota se došlehá a částečně vychladí
7
Výrobní postup ručně se zamíchá směs moučkového cukru a pomletých jádrovin roztírá se přes šablony na tukem potřené a moukou vysypané plechy
8
Výrobní postup šablona se opatrně sundá a ihned peče Pečení:
při teplotě 160°C po dobu asi 30 minut
9
Dohotovení dvě laskonky se spojí máslovým krémem, který je ochucený griliášem.
10
Otázky k opakování Co musíte dodržovat při šlehání bílku?
Vyjmenujte jaké ruční zkoušky se provádějí při vaření cukrového rozvaru. Proč se musí plech při výrobě laskonek potírat tukem?
11
POUŽITÁ LITERATURA 1. Půlpánová, A., Cukrářská technologie. 1. vydání, Olomouc: FIN, s. ISBN 2. Bláha, L., Conková, V., Kadlec, F., Cukrářská výroba II. 3. vydání Praha 4: Informatorium, s. ISBN Obrázky - vlastní archiv úterý, 8. května 2018
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.