Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"— Transkript prezentace:

1 Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13

2 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_246 Název materiálu: Chemické složení mouky Autor: Bc. Ilona Ottová Tematická oblast: Obiloviny Ročník: 2. Obor Cukrář Datum tvorby: Říjen 2012 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení chemického složení mouky Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce

3 Chemické složení mouky Obr.č.1

4 Chemické složení mouky je ovlivněno:
druhem obiloviny odrůdou obiloviny klimatickými podmínkami (množstvím srážek v době dozrávání) posklizňovou úpravou obilné masy mlýnským zpracováním Obr.č. 2

5 Průměrné chemické složení mouky
Voda max % Sušina %: škrob – 80 % bílkoviny – 17 % minerální látky 2 % tuk – 4 % sacharidy (maltóza) 2 % vitamíny B1, B2, B6, PP malé množství buničiny a enzymů

6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍ SLOŽKY MOUKY, KTERÉ SVÝM OBSAHEM MAJÍ VLIV NA KVALITU MOUKY
Voda mouka s vyšší vlhkostí je méně hodnotná, maximální vlhkost mouky je 15 % Obr.č.3

7 Bílkoviny nejdůležitější součástí mouky
mají význam pro tvorbu těsta, zvláště pak ve vodě nerozpustná bílkovina LEPEK, který má vliv na tvorbu kostry pečiva při posuzování jakosti mouky se sledují jeho vlastnosti → pružnost, tažnost, bobtnavost LEPEK určuje sílu mouky Obr.č.4 Obr.č. 5

8 Minerální látky = popeloviny
látky nespalitelné ovlivňují vnější vzhled a barvu mouky Obr.č. 6

9 Kontrolní otázky 1. Jaké je chemické složení mouky?
2. Jaký význam má v pšeničné mouce lepek? 3. Jaká je maximální vlhkost mouky? Obr. č. 7

10 Použité zdroje: BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium s. ISBN 978 – 80 – Obr. č. 1 GRAINS, Urban. urbangrains.ca [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 2 TOM, Linda. greenkampong.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 3 Autor neuveden. redlineendurance.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. Č. 4 Autor neuvedenwikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 5 WILHJEHM, Andres. niro.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.6 BRÁZDOVÁ, Z.. viscojis.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: catid=55&Itemid=105 Obr.č. 7 Autor neuveden. webster.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: semolina.php


Stáhnout ppt "Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"

Podobné prezentace


Reklamy Google