Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co znamená Pražské jaro?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co znamená Pražské jaro?"— Transkript prezentace:

1

2 Co znamená Pražské jaro?
Za pražské jaro se označuje období politického uvolnění v Československu v roce Reformy pražského jara byly pokusem uvolnit režim a urychlit proces demokratizace.

3 Následky: V dubnu 1969 byl první tajemník strany Dubček nahrazen Gustávem Husákem a tím začala doba normalizace. Husákovo vedení zrušilo naprostou většinu reforem provedených v šedesátých letech, Komunistické strany západních zemí upadly do sporů a rozdělily se na dvě části Následky pražského jara a jeho potlačení se odrazily v populární hudbě, například ve tvorbě Karla Kryla.

4 Václav Havel a Pražské jaro
Během Pražského jara se Václav Havel stal jednou z důležitých postav liberálního, nekomunistického křídla podporovatelů reforem.

5 Jakmile na IV sjezdu československých spisovatelů roku 1967 na sebe upozornil byl vyškrtnut z kandidátky vedení tohoto Svazu. Požadoval zavedení systému více politických stran. Když se na podzim r stal znovu členem svazu protestoval na svém sjezdu proti okupační politice a cenzuře. Byl však potlačen komunistickou mocí a musel opustit divadlo.

6 Zdroje: N. Haburajová M. Trakslová N. Lišková 8.A.
N. Haburajová M. Trakslová N. Lišková 8.A.


Stáhnout ppt "Co znamená Pražské jaro?"

Podobné prezentace


Reklamy Google