Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_12_A_05 Tematická oblast: Konstrukce podvozku Téma: NÁPRAVY I Autor: Mgr. Jaroslav Hrůza Datum vytvoření: září 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 NÁPRAVY I Význam Nést tíhu vozidla
Přenášet hnací, brzdné a boční síly vznikající mezi kolem a rámem

4 NÁPRAVY I Rozdělení Podle konstrukce Podle vztahu k pohonu vozidla
tuhé nápravy polotuhé výkyvné Podle vztahu k pohonu vozidla hnaná hnací Podle vztahu k řízení vozidla řízené vlečené

5 NÁPRAVY I Tuhé nápravy Jsou nápravy, které se vůči nápravě vykyvují jako celek. Druhy: 1. Řídící tuhé (rozvidlené, nerozvidlené nápravnice) Nerozvidlená nápravnice Rozvidlená nápravnice

6 NÁPRAVY I Tuhé nápravy 2. Hnací nápravy (tzv.mostové)
Jednodílná mostová (banjo) Vícedílná mostová náprava

7 NÁPRAVY I Polotuhé nápravy
Řadíme je též někdy mezi výkyvné nápravy, které svým nakrucováním umožňují výkyv jedné strany vůči druhé.

8 NÁPRAVY I Výkyvné nápravy Výhoda:
Je vůči pevným nápravám sníženo množství neodpružených hmot a je dosaženo lepšího kontaktu kola s vozovkou a též většího komfortu. Nevýhoda: Na druhou stranu není možno přenášet až tak velké hmotnosti.

9 NÁPRAVY I Lichoběž- níková náprava

10 NÁPRAVY I Kliková náprava Se dvěma rameny umístěnými v podélném směru jízdy.

11 NÁPRAVY I McPherson Jedna s nejčastěji používaných náprav na malých vozidlech. Jedná se jak o řídící nápravu tak i vlečenou nápravu. Může být jak hnací tak hnaná .

12 NÁPRAVY I Použitá literatura:
K.Horejš, V.Motejl a kol; PŘÍRUČKA PRO ŘIDIČE A OPRAVÁŘE AUTOMOBILŮ; vyd.4; Litera Brno 2011, s.370 Z. Jan, B. Ždánský, J. Čupera;AUTOMOBILY Podvozky (1); vyd.2 Brno 2009; ISBN


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google