Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

2 Obor: Mechanik elektronik Ročník: 3. Vypracoval: Bc. Josef Mahdal
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Diagnostika a odstraňování závad I Obor: Mechanik elektronik Ročník: Vypracoval: Bc. Josef Mahdal Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

3 DIAGNOSTIKA A ODSTRAŇOVÁNÍ ZÁVAD LINEÁRNÍHO ZDROJE TELEVIZORU MERKUR
Předpokladem úspěšné diagnostiky je znalost funkce jednotlivých obvodů, popřípadě jednotlivých součástek v obvodu. V případě nefunkčnosti napájecího zdroje zkontrolujeme nejdříve pojistky Po1 a Po3. Pojistka Po2 jistí externí zdroj, např. autobaterii. Pájedlo musí rychle zahřát místo spoje a udržet odpovídající teplotu v průběhu pájení. Nejčastěji se používá transformátorové pájedlo (trafopájka), ale i pájedla s odporovým tělískem (mikropájky).

4 DIAGNOSTIKA A ODSTRAŇOVÁNÍ ZÁVAD LINEÁRNÍHO ZDROJE TELEVIZORU MERKUR
Přerušenou pojistku Po1 může způsobit: zkrat kondenzátoru C1 mezizávitový zkrat primárního vinutí. Přerušení pojistky Po3 způsobí nejčastěji: zkrat některé z diod v usměrňovači (D1,D2), zkrat některého z kondenzátorů na sekundární straně síťového transformátoru. Důležité je měření orientačních hodnot napětí. Pájedlo musí rychle zahřát místo spoje a udržet odpovídající teplotu v průběhu pájení. Nejčastěji se používá transformátorové pájedlo (trafopájka), ale i pájedla s odporovým tělískem (mikropájky).

5 Nejdůležitější je pracovní napětí zdroje 10,8 V +/- 1 V.
Pokud toto napětí na výstupu zdroje nenaměříme je nejspíš závada ve stabilizátoru; Vadné tranzistory T3,T2. Můžeme měřit diodovým testem na multimetru, ale musíme je vypájet z obvodu. Tranzistor T1 změříme snadno tak, že drátový přívod na bázi odpájíme a diodovým testem tranzistor změříme.

6 Po výměně kterékoliv součástky v obvodu stabilizátoru musíme vždy nastavit trimrem P1 napětí 10,8vV.
Netypická závada, která se projevuje labilitou obrazu, je zvlněné napájecí napětí. Tuto závadu způsobuje ztráta kapacity kondenzátoru C1 nebo nestejná vodivost diod D1 a D2. Tuto závadu lze zjistit pouze osciloskopem, měřením zvlnění na C1.

7 SCHÉMA ZAPOJENÍ NAPÁJECÍHO ZDROJE

8 ZÁKLADNÍ DESKA TELEVIZORU MERKUR

9 ZÁKLADNÍ DESKA TELEVIZORU MERKUR POHLED ZE STRANY TIŠTĚNÝCH SPOJŮ

10 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google