Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní pojmy,rozměry a hmotnosti automobilů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní pojmy,rozměry a hmotnosti automobilů"— Transkript prezentace:

1 Základní pojmy,rozměry a hmotnosti automobilů
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Základní pojmy,rozměry a hmotnosti automobilů VY 32 INOVACE_13_247 Projekt MŠMT EU peníze středním školám Název projektu školy ICT do života školy Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Sada 02 Anotace Základní pojmy, rozměry a hmotnosti automobilů Klíčová slova Automobil, celkové rozměry, hmotnost, výška, délka. Předmět Automobily Autor, spoluautor Bc. Ladislav Hajný Jazyk Čeština Druh učebního materiálu Prezentace Potřebné pomůcky PC, dataprojektor Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzdělávání Střední škola Cílová skupina 1. ročník - Mechanik opravář motorových vozidel Speciální vzdělávací potřeby Ne Zdroje Seznam viz poslední strana

2 ZÁKLADNÍ POJMY-ROZMĚRY A HMOTNOSTI AUTOMOBILŮ
Určují se za několika předpokladů: vozidlo stojí na vodorovné ploše šířky a délky se měří s touto rovinou výšky svisle -vozidlo zatížené na celkovou nosnost pneumatiky nahuštěny na tlak předepsaný výrobcem pro celkovou nosnost vozidlo je v klidu, kola a řídící mechanismus v poloze odpovídající přímé jízdě příslušenství, výbava a výstroj dle výrobce všechny rozměry jsou uvedeny v (mm)

3 Rozměry strojového spodku automobilu a karoserie
a/ rozchod kol: vzdálenost středních rovin pneumatik na nápravě, u dvojmontáže - střední rovina mezi koly.( př. náprava (e), zadní (f) b/ rozvor kol: vzdálenost středů náprav za sebou na téže straně vozidla, pokud má vozidlo více náprav vzdálenosti mezi nápravami se sčítají (d) c/ délka karoserie: O.A. se rovná délce - vzdálenost dvou svislých rovin kolmých k podélné střední rovině automobilu a dotýkajících se předního a zadního konce vozidla. N.A. + autobusy + trolejbusy začátek střechy po konec - nezapočítává se závěs, tažné háky ,nárazníky apod. Holá karoserie (a)

4 Rozměry strojového spodku automobilu a karoserie
d/ šířka karoserie: Vzdálenost kolmic obrysu AUB tzn. dvou rovin rovnoběžných s podélnou střední rovinou automobilu, které se dotýkají automobilu na obou stranách této roviny, mezi těmito rovinami leží všechny pevné části automobilu s výjimkou zpětných zrcátek, obrysových svítilen, směrových svítilen a vychýlených částí boků pneumatik (b) e/ výška automobilu: vzdálenost mezi vodorovnou rovinou dotýkající se nejvyššího pevného bodu automobilu a základnou (c)

5 Rozměry strojového spodku automobilu a karoserie
a/ světlá výška: jednostopá vozidla - vzdálenost nejnižšího pevného bodu od základny. dvoustopá - vícestopá - vzdálenost nejnižšího pevného bodu střední části vozidla od základny (kromě prostor pro brzd.bubny nebo střední kolo trojkolek. (J) b/ převis vozidla: přední a zadní - vzdálenost od středu náprav k nejvzdálenějšímu bodu přední a zadní části karoserie, včetně nárazníků, značek apod. c/ nájezdový úhel: přední a zadní - úhel sevřený rovinou základny kde se dotýkají pneumatiky a nejbližšího pevného bodu přední-zadní části vozidla. (K, L)

6 Rozměry strojového spodku automobilu a karoserie
a/ výška rámu: vzdálenost od základny k hornímu povrchu rámu, měří se přední a zadní část rámu a uprostřed b/ vyložení tažného zařízení: vzdálenost od středu závěsné koule nebo osy závěsného čepu pro přívěs od středu zadní nápravy (boční pohled) c/ výška tažného zařízení: vzdálenost střední roviny závěsu, koule nebo háku od základny d/ zkřižitelnost automobilu: je výška od základny o níž se může zvednout jedno kolo vozidla aniž by zbylé tři kola ztratily kontakt se základnou (mm)

7 Ložné rozměry a/ hrubé ložné prostory: jsou rozměry ložné plochy, popř. ložného prostoru automobilu bez zřetele k vyčnívajícím částem - uvádí se zvlášť. V zakřivení plochy se měří k vrcholu plochy – délka, šířka, výška. b/ čisté ložné plochy: jsou rozměry ložné plochy se zřetelem k vyčnívajícím k vyčnívajícím částem součástem – délka, šířka, výška. c/ ložný objem: objem sypkého/tekutého nákladu - speciální automobil - cisterna, kontejner apod. (m³) d/ ložná výška: vzdálenost ložné plochy nezatíženého vozidla od základny silnice (pohotovostní hmotnost). e/ paletová místa: obsažitelná plocha počtem normalizovaných palet – návěs / 33 ks, valník - 8, 9, 15 ks.

8 Hmotnosti automobilů a/ celková hmotnost - (Cm): součet pohotovostní (statické) hmotnosti (Sm) a hmotnosti užitečné (dynamické) - náklad (Dm) → Cm = Sm + Dm → (kg) b/ pohotovostní hmotnost (statická) - (Sm): hmotnost prázdného vozidla bez nákladu s plnými náplněmi, výbavou a příslušenstvím, včetně řidiče (kg) c/ hmotnost (dynamická) užitečný náklad (Dm): hmotnost osob včetně zavazadel nebo jiného přepravovaného nákladu (kg) d/ přípojná hmotnost: celkový součet hmotnosti všech přípojných vozidel, která mohou být tažena mot. vozidlem (kg) e/ celková hmotnost jízdní soupravy: celková hmotnost všech plně naložených vozidel jízdní soupravy (kg)

9 Děkuji za pozornost Domácí práce:
Zjistěte a ověřte si u Vašeho rodinného automobilu, pomocí Tech. průkazu a internetu všechna data - uvedená v této prezentaci. Děkuji za pozornost

10 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Publikace: M. Pilárik, J. Pabst - Automobily I. Informatorium Rolf Gscheidle - Příručka pro automechanika. Sabotáles V prezentaci použity vlastní citace a schémata, vyjma fotografií z volně dostupných zdrojů:


Stáhnout ppt "Základní pojmy,rozměry a hmotnosti automobilů"

Podobné prezentace


Reklamy Google