Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_11

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_11"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_11 TÉMA: VYNÁLEZY ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky druhého stupně základní školy s vynálezem penicilinu. Seznamuje s jeho přispěním k vylepšení života, pro zdraví, medicínu a pro vědu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Křížková, MBA.

3 Penicilin Penicilin je v širším slova smyslu označení pro skupinu antibiotik s dlouhou tradicí výroby. Jejich jméno je odvozené od plísně Penicillium (štětičkovec), v níž byla tato látka poprvé identifikována. Objevil jej lékař a bakteriolog Alexander Fleming.

4 Objev Alexander Fleming Fleming jej objevil vlastně náhodou. Všiml si, že na špatně umyté Petriho misce se rozrostla plíseň. Rozrostla se vlastně vcelku normálně. Zvláštní však bylo, že zabíjela plísně kolem sebe. Dne 25. října 1945 obdržel Nobelovu cenu za lékařství.

5 Účinky Penicilin pod mikroskopem Penicilin se stal nepostradatelným díky své rapidní účinnosti proti bakteriálním infekcím a napadením streptokoky, stafylokoky a mnohými dalšími mikroby. Jeho účinnost spočívá v pozastavování syntézy buněčných stěn bakterií a aktivování enzymů, které následně způsobují buněčnou smrt.

6 Začátky penicilinu Největším problémem byla nedostatečná produkce penicilínu. Výroba byla obtížná a drahá. Howard Florey odjel se svými spolupracovníky do USA. Tamní zemědělské výzkumné středisko vyvinulo vhodný způsob fermentace, která je potřeba pro růst penicilínu. Kupodivu bylo zjištěno, že penicilín miluje kukuřici a produkce je tak 500 x větší než dříve. A tak zatímco od ledna do května 1943 se vyrobilo pouze 400 miliónů jednotek penicilínu, na konci války už to bylo 650 miliard. Od té doby zachránilo toto antibiotikum obrovské množství životů.

7 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office.
Encyklopedie vědy a techniky. Albatros, 1986. VORÁČEK, Karel. Encyklopedie vynálezů. 1. vyd. Praha: Slovart, ISBN GOLDSMITH, Mike. Vynálezci a jejich vynalezené vynálezy. 1,. Praha: Egmont, ISBN CLARKE, Penny. Velké objevy: Vyprávění o objevech, vynálezech a myšlenkách, které obohatily náš život - David Stewart. 1,. Praha: Junior, 2007.


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_11"

Podobné prezentace


Reklamy Google