Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Buňka organismy Látkové složení
2
osnova prvky chemické sloučeniny anorganické látky organické látky
cukry tuky bílkoviny nukleové kyseliny
3
Prvky biogenní prvky makrobiogenní makroelementy 99% C,H,O N
oligobiogenní 0,05 – 1% Ca, Mg, Na, K, Cl mikrobiogenní mikroelementy stopové množství
4
Chemické sloučeniny anorganické látky organické látky
5
Anorganické látky voda soli rozpouštědlo většiny sloučenin
prostředí pro biochemické reakce ovlivňuje pH buněk a jejich osmotický tlak soli volné nebo vázané v buňkách udržují osmotický tlak zajišťují tok vody buněčnou membránou plyny
6
Organické sloučeniny cukry – sacharidy tuky – lipidy
bílkoviny – proteiny nukleové kyseliny
7
Cukry - sacharidy základní a pohotový energetický zdroj
8
Jednoduché cukry monosacharidy glukóza cukr hroznový fruktóza cukr ovocný galaktóza jednoduchý cukr mléčný
9
Složené cukry monosacharidy pospojované glykosidickou vazbou disacharidy sacharóza cukr řepný maltóza cukr sladový laktóza složený cukr mléčný polysacharidy – škroby – zásobní cukry glykogen živočišného původu škrob rostlinného původu buničina rostlinného původu
10
Tuky - lipidy estery vyšších mastných kyselin a glycerolu funkce
izolace před chladem, obalují a ochraňují vnitřní orgány součást buněčných stěn, obalují nervová vlákna nezbytné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích zásobní látka zdroj energie
11
Tuky - lipidy typy rostlinné oleje
obsahují nenasycené mastné kyseliny , výskyt v tekutém stavu živočišné máslo, sádlo, lůj obsahují cholesterol energetický zdroj výjimka : rybí tuk obsahuje omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, snižují hladinu cholesterolu
12
Tuky - lipidy složené tuky stavební složky biomembrán
glykolipidy + cukerná složka fosfolipidy + kyselina fosforečná- fosfáty
13
Tuky - lipidy fosfolipidy Fosfolipidová dvojvrstva
14
Bílkoviny - proteiny stavební složky
aminokyseliny peptidová vazba polypeptidový řetězec 20 aminokyselin živočišné bílkoviny ( 9 z nich nepostradatelné, esenciální, nutné dodat potravou )
15
Bílkoviny funkce enzymová katalýza
transport a ukládání látek ( hemoglobin ) pohyb ( aktin a myosim ) podpůrná funkce ( kolagen ) imunitní obrana ( inumoglobuliny ) regulační funkce ( hormony ) energetické zdroje
16
bílkoviny typy rostlinné – luštěniny, obiloviny nižší podíl tuku
přinášejí vláknu nižší podíl esenciálních aminokyselin živočišné – libové maso, ryby, králík, vejce vyšší podíl tuku a cholesterolu vyšší podíl esenciálních aminokyselin
17
Nukleové kyseliny RNA DNA funkce zajišťuje uchování, předávání a využití genetické informace nukleotid polynukleotidový řetězec
18
Nukleové kyseliny RNA jednovláknová molekula jeden polynukleotidový řetězec báze A,G,C,U - ribóza – kyselina fosforečná
19
Nukleové kyseliny
20
Nukleové kyseliny DNA dvouvláknová molekula dva polynukleotidové řetězce pravotočivá dvoušroubovice báze A,T, C, G – deoxyribóza – kyselina fosforečná
21
Nukleové kyseliny
22
Použité zdroje
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.