Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Buňka  organismy Látkové složení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Buňka  organismy Látkové složení."— Transkript prezentace:

1 Buňka  organismy Látkové složení

2 osnova prvky chemické sloučeniny anorganické látky organické látky
cukry tuky bílkoviny nukleové kyseliny

3 Prvky biogenní prvky makrobiogenní makroelementy 99% C,H,O N
oligobiogenní 0,05 – 1% Ca, Mg, Na, K, Cl mikrobiogenní  mikroelementy stopové množství

4 Chemické sloučeniny anorganické látky organické látky

5 Anorganické látky voda soli rozpouštědlo většiny sloučenin
prostředí pro biochemické reakce ovlivňuje pH buněk a jejich osmotický tlak soli volné nebo vázané v buňkách udržují osmotický tlak zajišťují tok vody buněčnou membránou plyny

6 Organické sloučeniny cukry – sacharidy tuky – lipidy
bílkoviny – proteiny nukleové kyseliny

7 Cukry - sacharidy základní a pohotový energetický zdroj

8 Jednoduché cukry monosacharidy glukóza  cukr hroznový fruktóza  cukr ovocný galaktóza  jednoduchý cukr mléčný

9 Složené cukry monosacharidy pospojované glykosidickou vazbou disacharidy sacharóza  cukr řepný maltóza  cukr sladový laktóza  složený cukr mléčný polysacharidy – škroby – zásobní cukry glykogen  živočišného původu škrob  rostlinného původu buničina  rostlinného původu

10 Tuky - lipidy estery vyšších mastných kyselin a glycerolu funkce
izolace před chladem, obalují a ochraňují vnitřní orgány součást buněčných stěn, obalují nervová vlákna nezbytné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích zásobní látka zdroj energie

11 Tuky - lipidy typy rostlinné  oleje
obsahují nenasycené mastné kyseliny , výskyt v tekutém stavu živočišné  máslo, sádlo, lůj obsahují cholesterol energetický zdroj výjimka : rybí tuk obsahuje omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, snižují hladinu cholesterolu

12 Tuky - lipidy složené tuky stavební složky biomembrán
glykolipidy + cukerná složka fosfolipidy + kyselina fosforečná- fosfáty

13 Tuky - lipidy fosfolipidy Fosfolipidová dvojvrstva

14 Bílkoviny - proteiny stavební složky
aminokyseliny  peptidová vazba  polypeptidový řetězec 20 aminokyselin  živočišné bílkoviny ( 9 z nich nepostradatelné, esenciální, nutné dodat potravou )

15 Bílkoviny funkce enzymová katalýza
transport a ukládání látek ( hemoglobin ) pohyb ( aktin a myosim ) podpůrná funkce ( kolagen ) imunitní obrana ( inumoglobuliny ) regulační funkce ( hormony ) energetické zdroje

16 bílkoviny typy rostlinné – luštěniny, obiloviny nižší podíl tuku
přinášejí vláknu nižší podíl esenciálních aminokyselin živočišné – libové maso, ryby, králík, vejce vyšší podíl tuku a cholesterolu vyšší podíl esenciálních aminokyselin

17 Nukleové kyseliny RNA DNA funkce zajišťuje uchování, předávání a využití genetické informace nukleotid  polynukleotidový řetězec

18 Nukleové kyseliny RNA jednovláknová molekula jeden polynukleotidový řetězec báze A,G,C,U - ribóza – kyselina fosforečná

19 Nukleové kyseliny

20 Nukleové kyseliny DNA dvouvláknová molekula dva polynukleotidové řetězce pravotočivá dvoušroubovice báze A,T, C, G – deoxyribóza – kyselina fosforečná

21 Nukleové kyseliny

22 Použité zdroje


Stáhnout ppt "Buňka  organismy Látkové složení."

Podobné prezentace


Reklamy Google