Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13
2
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_243 Název materiálu: Zpracování obilí ve mlýně Autor: Bc. Ilona Ottová Tematická oblast: Obiloviny Ročník: 2. Obor Cukrář Datum tvorby: Září 2012 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení zpracování obilí ve mlýně Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce
3
Zpracování obilí ve mlýně Obr.č. 1 Obr. č. 1
4
Zpracování obilí ve mlýně I. čištění obilí
Aspirace odstranění hrubších nečistot pomocí soustavy sít s menšími a většími otvory zbavení hlíny, šroubů, plevele, kamínků... Magnet zachycuje kovové nečistoty
5
Čištění obilí - pokračování
Triér (odkoukolovač) odstranění veškerých kulatých předmětů, menších než zrna a půlky zrn Loupačka odstranění vnější obalové vrstvy odtrhnutím (vnější obal a klíček)
6
Čištění obilí - pokračování
Kartáčovka uhlazení a čištění povrchu zrna od prachu Pračka máčení zrna ve vodě, kdy obal nabobtná, aby se dal snadno odstranit Kondiciování úprava vlhkosti mouky na max 15%vlhkost oživí se lepek a vzniká melivo
7
Melivo zrno, které je vyčištěné a připravené k mletí Obr. č. 2
8
Kontrolní otázky 1. Co je úkolem aspirace?
2. K čemu je dobré máčet zrno před zpracováním v pračce? 3. Jaká je ideální vlhkost mouky? 4. Vysvětli co je melivo? Obr. č. 3
9
Použité zdroje: Obr.č. 4 BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium s. ISBN 978 – 80 – Obr. č. 1 DVOŘÁKOVÁ, Eva. stavlisty.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 2 VELEBA. stavlisty.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 3 QUIRK, Nina. letstalkmagazine.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr č. 4 QUIRK, Nina. letstalkmagazine.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.