Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metody měření odporovými teploměry

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metody měření odporovými teploměry"— Transkript prezentace:

1 Metody měření odporovými teploměry
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Metody měření odporovými teploměry VY_32_INOVACE_37_742 Projekt MŠMT EU peníze středním školám Název projektu školy ICT do života školy Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Sada 37 Anotace Metody měření odporovými teploměry Klíčová slova Pt100, odporový můstek, justovací odpor, výchylkové metody, vedení Předmět Mechatronika, Automatizace Autor, spoluautor Ing. Josef Sýkora Jazyk Čeština Druh učebního materiálu Prezentace, výklad Potřebné pomůcky PC, dataprojektor Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, vyhledávání informací Stupeň a typ vzdělávání Střední škola, učiliště Cílová skupina 2. ročník, žáci 16 – 17 let, obory elektro Speciální vzdělávací potřeby ne Zdroje Vlastní zdroje - viz poslední strana

2 Metody měření odporovými teploměry
MECHATRONIKA Metody měření odporovými teploměry

3 Metody měření odporovými teploměry
Nejčastěji se používají odporové platinové teploměry Pt100, Pt500, Pt1000 (číslo = odpor v ohmech při 0 °C). Nejrozšířenější odporový teploměr je Pt100. Platí pro něj: R0 = 100 Ω R100 = 138,5 Ω ΔR = 0,385 Ω / °C Provedení Pt100

4 Metody měření odporovými teploměry
Protože se jedná o odporové měření (vyhodnocuje se odpor), musí mít vedení, kterým je snímač propojen s vyhodnocovacím přístrojem (ukazovací nebo zapisovací přístroj, regulátor) určitou hodnotu odporu Rv. Většinou je Rv = 20 Ω. Pokud je odpor menší, musí se na tuto hodnotu justovat – doladit justovací cívkou s odporem Rj. Odpor vedení limituje max. vzdálenost čidla od přístroje.

5 Metody výchylkové Snímač (Pt100) je připojen na magnetoelektrický poměrový měřicí přístroj. Údaj přístroje je v širokém rozmezí nezávislý na kolísání napájecího napětí zdroje.

6 Metody můstkové Základní částí vyhodnocovacího přístroje (ukazovací přístroj, zapisovač, regulátor) je odporový můstek. Do jeho jedné větve se zapojuje odporový teploměr (nejčastěji Pt100). Při změně teploty se změní odpor teploměru a tím dojde k rozvážení můstku – na jeho diagonále se objeví napětí, jehož velikost je úměrná měřené teplotě.

7 Při změně okolní teploty se mění i odpor vodičů, kterými je teploměr s vyhodnocovacím přístrojem propojen. Aby tato změna nezpůsobovala chybu měření, musí se provést tzv. kompenzace, to znamená vhodné opatření, aby ke změně napětí na diagonále můstku, došlo pouze při změně měřené teploty.

8 Souhrn učiva Kontrolní otázky:
Odporový snímač teploty Pt100 – základní parametry, výchylkové a můstkové zapojení. Jaký odpor má vedení, kterým se propojuje odporový snímač teploty s vyhodnocovacím přístrojem a jak se této hodnoty dosahuje? Výchylkové metody měření – vyhodnocovací přístroj, justování vedení.

9 Použité zdroje Text i obrázky vlastní
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Text i obrázky vlastní


Stáhnout ppt "Metody měření odporovými teploměry"

Podobné prezentace


Reklamy Google