Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiálu Brazílie I. Autor Mgr. Alena Tesařová Tematický okruh Zeměpis - Regionální geografie Ameriky Ročník Druhý ročník vyššího gymnázia a sekunda víceletého gymnázia Vytvořeno Anotace Digitální učební materiál obsahuje geografickou charakteristiku Brazílie. Cílem je poskytnout a přiblížit žákům základní informace o státě, schopnost chápat látku v souvislostech. Metodický pokyn Digitální učební materiál je zpracován v programu Microsoft PowerPoint. Prezentace obsahuje učební materiál,obrázky, graf, dynamické slidy, otázky a odpovědi. K výuce je potřeba dataprojektor, notebook, atlas. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Brazílie státní vlajka státní znak Prezidentka : Dilma Rousseff (1)
(2) Brazílie (3) státní znak Prezidentka : Dilma Rousseff

3 Venezuela Guyana Surinam Fr. Guyana Kolumbie Ekvádor Peru Bolívie
(4) Venezuela Guyana Surinam Fr. Guyana Kolumbie Ekvádor Peru Bolívie Paraguay Argentina Chile Uruguay

4 Rozloha: Počet obyvatel: Hl. město:
 km2 km2 km2 Víte, že Brasília byla jako hlavní město určena až roku 1960 a podnět k založení tohoto města dal prezident českého původu Kubitschek?   Počet obyvatel: Hl. město: Rio de Janeiro São Paulo Brasília

5 Měna: Brazilský real (1 BRL = 9,3 CZK) Úřední jazyk: Portugalština Víte, že Brazílie je největší a nejlidnatější stát Latinské Ameriky a 5. největší země světa?

6 Administrativní členění:
(5)

7 Členství v organizacích:
CPLP - Community of Portuguese Language Countries (Společenství portugalsky mluvících zemí) MERCOSUR - Mercado Comum do Sur (Sdružení volného obchodu) (7) (6)

8 Povrch: Tvoří tři velké geomorfologické celky:
(8) Povrch: Tvoří tři velké geomorfologické celky: Na severu Guyanská vysočina. Na západě, jihu a ve středu země je Amazonská nížina a na východě a jihovýchodě rozsáhlá Brazilská vysočina. Obě vysočiny jsou vyzdvižené zbytky nejstarší geologické jednotky Jižní Ameriky – Brazilského štítu.

9 Podnebí: Většina území se nachází v tropickém podnebí, které se vyznačuje vysokými teplotami a značnými srážkami, ty jsou z poloviny přinášeny od Atlantského oceánu a z poloviny se tvoří výparem. Na severu vnitrozemské,rovníkové, na jihu proměnlivé, vlhké tropické a subtropické a horké léto, mírnější jen v horských polohách. Nejsušší oblastí je severovýchodní vnitrozemí, kde ročně průměrně naprší jen 250 mm.Teplota na severovýchodě je v průměru 28 °C. V jižních náhorních rovinách 16 °C. V Brazílii trvá zima od června do srpna, na jihu s teplotami mezi  °C. Léto je zde od prosince do února, kdy se teplota v Rio de Janeiru dostává často i k 40 °C a nespadá pod 30 °C.

10 Vodstvo: Největší řekou země je Amazonka s délkou 7 062 kilometrů.
(9) Největší řekou země je Amazonka s délkou kilometrů. Největšími levými přítoky jsou řeky Içá, Jarupá a Río Negro, pravými Juruá, Purus, Madeira, Tapajós, Xingu a na jihu ostrova Marajó ústí Tocantins s přítokem Araguaia.

11 Nejvyšší hora: Hraniční řeka mezi Brazílií a Paraguaí:
a) Pico da Neblina 2994 m b) Corcovado 705 m c) Pichu Pichu 5664 m Hraniční řeka mezi Brazílií a Paraguaí: Purus Parana Japurá Víte, že se na této řece nachází přehradní nádrž Itaipů?

12 Vegetace: NP Serra dos Órgaos Nachází se asi 85 km od Rio de Janeira a je tvořen působivými vrcholy tohoto pohoří varhan, jak zní překlad jeho názvu. Kromě procházek úžasnou přírodou jsou zde i velmi vyhledávané lezecké stěny a tento park je proto označován jako Mekka horolezectví v Brazílii. Národní park Iguaçu Snad nejnavštěvovanější národní park Brazílie s nejkrásnějšími a rozlohou největšími vodopády na světě. Sever: charakteristické stálezelené, tropické deštné lesy Jih: subtropické vlhké lesy Víte, že je Amazonie druhově nejbohatší ekosystém na naší planetě? Disponuje vzácnými dřevinami,rostlinami a má široké bohatství živočišných druhů. (10)

13 Víte, že Brazílie patří k největším světovým producentům dřeva?
Hospodářství: Víte, že Brazílie patří k největším světovým producentům dřeva? - S tím souvisí i aktuální problém s hromadným kácením a vypalováním tropických lesů a vystěhováním původního obyvatelstva. Průmysl: hutní, strojírenský, elektrotechnický, elektronický, chemický, gumárenský výroba dopravních prostředků a pneumatik, textilních, kožedělných a dřevařských výrobků Nerostné suroviny: bohaté zásoby rud: železa, chromu, manganu, cínu, hliníku,... diamanty, drahokamy, zlato Zemědělství: důležitá exportní položka (2O – 25%), rostlinná výroba: káva, kaučuk, cukrová třtina, sója, kakao, kukuřice, tabák, bavlna Víte, že některé zemědělské produkty jsou využívány jako náhražka za nedostatečné zdroje ropy? Například odpad při výrobě třtiny a část produkce manioku slouží pro výrobu lihu. Některé automobily jsou upraveny právě na spalování lihu. Živočišná výroba: jeden z největších chovatelů skotu a prasat…

14 Obr

15 Doprava: (21) Tvoří: veletok Amazonky = vnitrozemí dostupné i pro velké námořní lodě až do přístavu Manaus. Přístavy na pobřeží Rio de Janeiro, Santos, Recife síť asi 1000 letišť řídká silniční (Transamazonica z V na Z, ze S na J dálková silnice Santarem - Cuiaba) i železniční síť

16 Jsou zde velké rozdíly mezi bohatými a chudými lidmi.
Počet obyvatel: Jsou zde velké rozdíly mezi bohatými a chudými lidmi.

17

18 Rio de Janeiro v roce 2016 pořádá Letní olympijské hry.
Další zajímavosti: Víte, že Manaus bývá nazýván ,,Paříži džungle“? Bylo zde zavedeno elektrické osvětlení ještě před Londýnem a vznikla zde nádherná Opera, ve které zpíval i Carusso. Rio de Janeiro v roce 2016 pořádá Letní olympijské hry. Sau Paulo (také nazýváno město imigrantů či tropickým New Yorkem) disponuje jihovýchodním směrem od centra vlastní ulici mrakodrapů Avenida Paulista.

19 (22) Copacabana je zřejmě nejznámější pláž na světě, která je dlouhá celé 4 km a může se chlubit tzv. portugalskou dlažbou.

20 POUŽITÉ ZDROJE: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (2) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (3) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (4) Portál visitabrasil.com [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (5) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW + popisky z (6) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (7) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (8) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (9) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (10) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW

21 (11) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]
(11) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (12) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (13) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (14) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (15) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (16) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (17) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (18) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (19) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (20) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW (21) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW

22 (22) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]
(22) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW SKOKAN, Ladislav, Milan BURSA a Jana PEŠTOVÁ. Geografické tabulky: pro střední školy : [regionální geografie]. Vyd. 2., ve Fortuně 1., upr. Praha: Fortuna, , 207 s. Maturita v kostce. ISBN BAAR, Vladimír. Hospodářský zeměpis: regionální aspekty světového hospodářství : učebnice pro obchodní akademie a jiné střední školy. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2002, 111 s. ISBN X.. KAŠPAROVSKÝ, Karel. Zeměpis II. v kostce: pro střední školy : [regionální geografie]. 1. vyd. Praha: Fragment, 2008, 184 s. Maturita v kostce. ISBN [RED. CLP, [Red.Carlo Lauer, Milan BURSA a Jana PEŠTOVÁ. Encyklopedie Světa pro střední školy : [regionální geografie]. 1. vyd. Mnichov. Marco Polo, 2005, 207. ISBN


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google