Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13
2
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_245 Název materiálu: Vymílání mouky Autor: Bc. Ilona Ottová Tematická oblast: Obiloviny Ročník: 2. Obor Cukrář Datum tvorby: Září 2012 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení vymílání mouky Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce
3
Vymílání mouky Obr.č.1
4
Vymílání konečná fáze mletí mouky
rozemílání různých druhů krupic na mouku požadované zrnitosti Obr.č. 2
5
Třídění a expedice mouky
poslední fáze zpracování obilí na mouku roztříděné produkty podle zrnitosti a smíchané dle požadavků na příslušný druh se plní do pytlíků, pytlů nebo se jako volně ložená mouka uskladňuje k pozdějšímu balení Obr.č. 3
6
Vymílání mouky Výživová hodnota mouky a výrobků z ní závisí na stupni vymílání Mouky celozrnné a vysoko-vymleté: obsahují více obalových vrstev → bílkovin, tuků, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou hůře stravitelné, méně lahodné mají tmavou barvu a výrobky z nich jsou méně vzhledné pro cukrářské výrobky se nehodí
7
Celozrnné vysoko-vymleté mouky
Typ mouky Obr.č. 4 Barva celozrnné mouky Obr. č . 5
8
mají vysokou energetickou hodnotu a nízkou biologickou hodnotu
Nízkovymleté mouky mají vysokou energetickou hodnotu a nízkou biologickou hodnotu obsahují velké množství škrobu jsou lahodnější, lépe stravitelné a trvanlivější mají světlou barvu a výrobky z nich mají lepší vzhled v cukrářské výrobě tyto mouky převládají
9
Nízko-vymleté světlé mouky
Typ mouky Obr. č. 6 Barva nízkovymleté mouky Obr.č. 7
10
Kontrolní otázky 1. Co je to vymílání mouky?
2. Co znamená vysokovymletá mouka a k čemu se používá? 3. Co znamená nízkovymletá mouka a k čemu se používá?
11
Použité zdroje: BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium s. ISBN 978 – 80 – Obr. č. 1 Autor neuveden. labužník.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 2 MIPO. mrk.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 3 HYNEK, Radislav. bionea.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 4 BROTHÁNKOVÁ, Šárka. znasehoregionu.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: /predmericka-mouka-celozrnna-psenicna-1kg---mlyny-vozenilekdavatele Obr. č. 5ČERMÁKOVÁ, Martina. idnes.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: pochutnate-si-pw7-/hobby-domov.aspx?c=A090218_170346_hobby- domov_mnu.cz/?c=6&kt=54&pd=142&/kralovehradecky-/predmericka-mouka- celozrnna-psenicna-1kg---mlyny-vozenilekdavatele
12
Použité zdroje Obr. č. 6 Autor neuveden. na-ceste.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: psenina-jemn-mleta.html Obr. č. 7 KONSTANTIN, Kurmyshev. all.biz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.