Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky ICT Název a číslo materiálu: ODS_32_INOVACE_JTD3.A_5 Vytvořeno: Autor: Mgr. Petra Převrátilová Vyučovací předmět:  Sociální pedagogika - Občan v demokratické společnosti Ročník: III. SOŠ Výsledky vzdělávání dle RVP Žák se orientuje v problematice alkoholismu, dokáže popsat fáze vzniku závislosti na alkoholu Typ interakce: Kombinované Druh výukového zdroje: Prezentace s využitím interaktivní tabule Klíčová slova: Alkoholismus Fáze alkoholismu Anotace: Didaktický učební materiál je určen pro žáky maturitních oborů SOŠ. Je možné ho využít jako samostatný studijní materiál nebo jako podklad k diskuzi. Součástí materiálu jsou otázky a úkoly vztahující se k problematice závislosti na alkoholu.

2 Závislost na alkoholu

3 Charakteristika alkoholu
Alkohol je velmi stará legální droga, poměrně lehce dostupná Alkohol řadíme mezi drogy, je návykovou látku – tělo si na něj zvykne a vyžaduje ho víc a víc V malých dávkách způsobuje uvolnění a euforické stavy, ve větších útlum, nevolnost až otravu (působí na CNS) Při požití velkého množství alkoholu dochází k útlumu centra pro dýchání a krevní oběh Alkohol ve vysoké koncentraci může způsobit až smrt člověka.

4 Účinky alkoholu Při požití většího množství :
Při požití menšího množství : zpočátku euforie a postupné uvolňování zábran, snížení ostýchavosti agresivnější jedinci - alkohol je stimulujícím prostředkem Při požití většího množství : snížená schopnost vnímání, poruchy řeči, nezřetelná řeč snížená koordinace pohybu těla, deprese, ospalost, neschopnost rychle reagovat nevolnost, zvracení, aj.. Závislost vzniká dlouhodobým a pravidelným nadužíváním Obr.1

5 Příznaky závislosti dle K. Nešpora
je jich 6 a pokud jsou v průběhu asi 12 měsíců alespoň 3 přítomné, je vysoce pravděpodobné, že je osoba závislá na alkoholu. 1. Bažení - craving 2. Zhoršené sebeovládání 3. Odvykací stav 4. Zvyšování tolerance 5. Zanedbávání zájmů 6. Osoba pokračuje v pití alkoholu navzdory nepříznivým následkům, o kterých ví Obr.2

6 Alkoholismus Alkoholismus (též závislost na alkoholu, opilství ) je chronické recidivující onemocnění postihující nejen celou osobnost postiženého jedince po stránce psychické a fyzické, ale i jeho blízké, zvláště pak rodinné příslušníky Jedna z nejzávažnějších a nejrozšířenějších forem závislosti Lze ji jako všechny ostatní duševní i tělesné poruchy léčit V posledním stádiu závislosti může pomoci jen psychiatr v protialkoholní léčebně nebo ambulantní středisko pro alkoholismus a toxikomanii (AT středisko)

7 Fáze alkoholismu

8 Fáze vzniku závislosti na alkoholu I.
1 )Fáze občasné konzumace - pije se většinou ve společnosti , piják se neopíjí, pije jen tolik, kolik potřebuje 2 ) Fáze varovná, prodromální stále větší dávky alkoholu snáší a potřebuje – stoupá tolerance, aby dosáhl žádoucí nálady, pití je stále častější, častější se vyskytuje opilost, ztrácí kontrolu nad pitím, uvědomuje si potřebu alkoholu

9 Fáze vzniku závislosti na alkoholu II.
3) Fáze kritická pokračuje růst tolerance alkoholu pití přestává regulovat, časté stavy opilosti, alkoholické amnézie, objevují se okénka (výpadky paměti) - ztráta kontroly nad svým pitím, stal se závislým – nedokáže si pití odepřít - závislost si nechce přiznat - problémy především v sociální oblasti ( v rodině, na pracovišti, dává přednost společnosti lidí, kteří pijí a nic mu nevyčítají.)

10 Fáze vzniku závislosti na alkoholu III.
4) Fáze terminální - období úpadku snížení tolerance na alkohol, rychle se opije, ale bez alkoholu nevydrží psychické i somatické poruchy stavy bezmocnosti - uvědomuje si svou neschopnost zvládnout závislost - tělesné i psychické chátrání , celkový úpadek osobnosti v pracovní, společenské i rodinné oblasti opíjí se "do němoty" i při nevhodné příležitosti (pohřeb), pije i několik dní v kuse (tahy), pije již od rána v tomto stadiu jsou také typické alkoholické psychózy (delirium tremens, Korsakovova psychóza a další)

11 Kdo je vlastně alkoholik?
Abstinent – odmítá z nějakého důvodu alkohol a vůbec ho nepije Konzument – nevyhledává alkoholické nápoje pro jeho účinky, ale pro chuť, nečiní mu potíže abstinovat, ale nemá k tomu důvod Piják – zde jde již o účinky alkoholu – hlavně euforii a krátkodobé antidepresivní a úzkost potlačující účinky Alkoholik – alkohol je pro tohoto jedince silná droga, nerozlišuje druh nápoje

12 Opakování : Přiřaďte vhodné výrazy:
Alkohol patří mezi ……návykové látky abstinent ……je člověk závislý na alkoholu alkoholismus Závislost na alkoholu je …… legální Tzv. okénka se vyskytují v ……fázi vzniku závislosti. útlum Alkohol působí celkově ……CNS alkoholik Člověk, který alkohol vůbec nepije je …… kritické

13 Zdroje : Literatura : NEŠPOR, Karel. Návykové chování a závislost. Praha: Portál, 2010, ISBN KALINA, K. a kol. Drogy a drogové závislosti. Praha: NMC-Úřad vlády, 2003, ISBN Obrázky : Obr. 1 AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google