Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 SEZNÁMENÍ S KŮZLEČÍM MASEM
Historie Charakteristika masa Části kůzlečího masa Co kůzlečí maso obsahuje Kůzlečí vnitřnosti Producenti kůzlečího masa Pracovní list Závěr

3 HISTORIE Koza domácí je jeden z nejstarších domestikovaných druhů vůbec. Tisíce let byly kozy chovány pro mléko, maso, srst a kůži. V minulém století si získaly oblibu i jako domácí mazlíčci.

4 HISTORIE PASENÍ KOZ

5 CHARAKTERISTIKA Kozí maso z mladých a dobře krmených kusů je jemně vláknité, šťavnaté a křehké, má ojedinělý pach. Pach můžeme značně zeslabit, necháme-li maso v kouscích volně viset na čerstvém vzduchu asi 24 hodin, nebo je naložíme na den nebo dva do kyselého mléka nebo do mořidla. Kozí maso se velmi podobá masu skopovému.

6 CHARAKTERISTIKA Je světlejší barvy má lepkavé podkožní vazivo, na které se nalepí při stahování často kůzlečí chlupy. Nejlepší kůzlečí maso je z jednoletého kusu. Maso ze starých koz se musí déle tepelně upravovat a je hůře stravitelné.

7 CHARAKTERISTIKA V obchodě se vyskytuje jen ojediněle.
Maso je křehké, netučné, tuk je uložen v dutině břišní, a to kolem ledvin. Pod kůží a mezi svalstvem je tuku poměrně málo. Tuk je těžce stravitelný a k přímému používání se nehodí. Výrobky z kozího mléka se ve světě staly vyhledávanou pochoutkou, pro gurmány a nesmírně ceněnou dietní potravinou.

8 ČÁSTI KŮZLEČÍHO MASA Kýta Hřbet Plec Krk Zákrčí Hrudí
zadní maso – kýta, hřbet přední maso –plec, hrudí, krk, zákrčí

9 KOZÍ MASO OBSAHUJE Bílkoviny 18–22 % Tuk 2–3 % Minerální látky 1–2,5 %
Vitamíny A, D Vodu –75 %

10 KŮZLEČÍ VNITŘNOSTI Játra Mozek Srdce Plíce Slezina Jazyk

11 KŮZLE MĚSÍČNÍ KŮZLE

12 PRODUCENTI KŮZLEČÍHO MASA
6. Súdán 7. Írán 8. Indonésie 9. Mali 10. Etiopie Země 1. Čína 2. Indie 3. Nigérie 4. Pákistán 5. Bangladéš

13 PRACOVNÍ LIST Čím je ojedinělé kůzlečí maso? Používá se kůzlečí lůj?
Jaké vitamíny obsahuje kůzlečí maso? Vyjmenujte části kůzlečího masa? Jaké má kůzle vnitřnosti?

14 ŘEŠENÍ PRACOVNÍHO LISTU
Má ojedinělý pach a lepkavé podkožní vazivo. Tuk je těžce stravitelný a k přímému používání se nehodí. Vitamíny A, D. Kýta, Hřbet, Plec, Krk, Zákrčí, Hrudí. Játra, Mozek, Srdce, Plíce, Slezina, Jazyk.

15 ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze

16 ODKAZY NA OBRÁZKY STR.4. MORITZ. [online]. [ cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < STR. 7. CS:ŠJŮ. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < STR.10. XOCOLATL. [online]. [ cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google