Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa"— Transkript prezentace:

1 SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa Tematický okruh Potraviny rostlinného původu Název materiálu Chléb - výroba Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_4.B_PV_12(20) Autor Ing. Petra Pechová

2 Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s výrobou chleba.
Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.

3 Výroba chleba P. Pechová, 2012

4 Chléb Je jednou ze základních surovin
Vyrábí se z mouky, vody, kypřících prostředků a koření

5 Druhy chleba světlý chléb – konzumní (z žitné a pšeničné mouky + kmín)
– pšeničný, výražkový - z bílé mouky, je lépe stravitelný, má nízkou biologickou hodnotu, energeticky bohatší  tmavý chléb – konzumní (liší se podílem žitné mouky, pšeničné + kmín) - samožitný, samožitný graham, tmavý z celozrnných mouk, obsahuje více V, ML, B, sach, vlákniny, je výživnější, biologicky cenný speciální chléb – šrotový Gravit, sójový, trustový, slunečnicový, pivní, atd.

6 Výroba chleba 1. příprava kvasu – použijeme čistý a vyzrálý kvas z předchozí výroby, přidáme teplou vodu, mouku a necháme kvasit 2. zadělání těsta – do kvasu přidáme vodu, sůl, mouku, dobře promícháme 3. kynutí těsta – z odvážených kusů formujeme bochníky, necháme kynout 4. pečení – vykynuté bochníky omyjeme vlažnou vodou, pečeme 250 – 300°C, průběžně potíráme vodou 5. chladnutí – 6 – 10 hod. v dobře větratelné místnosti

7 Jakost chleba - správný tvar, barva kůrky, vůně, chuť, pórovitá střídka, pružnost

8 Úkol: Najděte na internetu co největší množství druhů chleba.

9 Použité zdroje: ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1. Praha: Parta, 2001, ISBN METZ; KESSLER, Grüner. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2008, ISBN


Stáhnout ppt "SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa"

Podobné prezentace


Reklamy Google