Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název DUMu CUT C Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Zpracování surovin a materiálů Vzdělávací obor Cukrářské technologie Vzdělávací okruh Šlehané hmoty Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace seznamuje žáky s výrobou šlehaných hmot s použitím rychlošlehací pasty a moučné směsi, s jejich tvarováním a pečením. Prezentaci je možné rozdělit do více hodin. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Rychlošlehací pasta, moučná směs. Datum
2
Šlehané hmoty s použitím rychlošlehacího přípravku a moučných směsí
3
Šlehané hmoty s použitím rychlošlehacího přípravku a moučných směsí
Rychlošlehací pasta – emulgační látka pastovité konzistence, má vysoké šlehací vlastnosti a schopnost vytváření objemných, pevných a stálých pěn. RP pasta – směs monoglyceridů a diglyceridů – získávají se z přírodních tuků a olejů. RP pasta příznivě ovlivňuje šlehatelnost hmoty, uplatnění moučných směsí.
4
Šlehané hmoty z tradičních surovin a s použitím RP pasty
Proti tradičnímu způsobu se výroby se při použití RP pasty šlehají všechny suroviny (mimo tuku) dohromady. Odpadá nahřívání. Zvyšuje se hygiena výroby a možnost využití mechanizace, nižší energetická náročnost. Hotová hmota je stabilnější, nemusí se ihned po vyrobení péci, ale její doba pečení se nepatrně prodlužuje.
5
Výhody a nevýhody Vzduch do hmoty s RP pastou je vešlehám ve formě malých vzduchových bublinek, hmota je mírně světlejší. Doba šlehání je 3 – 5 minut = RP pasta, asi 20 minut = šlehané hmoty nahřívané. Korpusy mají zhruba stejný objem. V první fázi pečení mírně zřídnou – výhoda – vyrovnají se případné nerovnosti.
6
Vady šlehaných hmot připravených za pomoci rychlošlehacích přípravků při použití původních surovin
Hmota je přešlehána – hmoty je příliš lehká a při pečení vytéká z tvořítek a upečené korpusy jsou drobivé. Vysušené korpusy – dlouhá doba pečení při nízké teplotě – korpusy se obtížně zpracovávají.
7
Moučné směsi Připravují se v mlýnských závodech
Základní suroviny moučné směsi jsou – pšeničná mouka hladká a polohrubá, vanilínový cukr, sušená vejce, kypřicí prášek, sušené mléko odstředěné, kakaový prášek Různé složení – různí výrobci
8
Příklad moučné směsi
9
Kontrolní otázky Popište výhody a nevýhody použití RP pasty do šlehaných hmot. Jaké je složení moučné směsi.
10
Zdroje: BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba II. Praha: Informatorium, ISBN PŮLPÁNOVÁ, Alena. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, ISBN Obrázky - vlastní
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.