Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VY_32_INOVACE_Salamonová_15-3-04-Výroba fondánu
Polevy a náplně VY_32_INOVACE_Salamonová_ Výroba fondánu Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky
2
Anotace PowerPoint je zaměřen na výrobu Fondánu. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář jako učební materiál, pro opakování nebo k samostudiu.
3
Charakteristika fondánu
bílá hmota za studena má polotuhou konzistenci při zahřívání polotekutou přehřátím se vrací zpět do cukerného rozvaru chuť sladká.
4
Použití fondánu Polevy k potahování punčových řezů, listových řezů, věnečků, větrníků Náplně Výroba modelovací hmoty. Zdobení Přestříkání cukrářských výrobků, Čajové pečivo
5
Výrobní postup fondánu
Suroviny: cukr krupice, škrobový sirup, voda. skládá se ze 2 základních operací: vaření fondánového roztoku tabulování – míchání fondánového roztoku buď: a) průmyslově b) ručně
6
1. vaření fondánového roztoku
cukr s vodou uvedeme do varu, omýváme stěny nádoby, odstraňujeme vzniklou pěnu při teplotě 109°C přidáme škrobový sirup, který zabraňuje zpětné krystalizaci cukru vaříme dál až na teplotu 113° – 115°C (silný let) odstavíme ze zdroje tepla ihned provádíme tabulování.
7
2. fáze Tabulování a) průmyslově - strojově:
cukrový roztok napouštíme do tabulírovacího stroje (fondánky), který má tyto části: nálevku dvouplášťový válec, ve kterém proudí studená voda šnek, který se neustále otáčí ve vnitřním válci, stírá hmotu ze stěn válce a vyrábí polotuhou fondánovou hmotu vypouštěcí otvor.
8
b) ručně: uvařený roztok mícháme vařečkou do tvaru osmičky na studené podložce (mramoru, silpátu) tak dlouho, až hmota zbělí a zhoustne.
9
Fotopostup
10
Skladování fondánu v čistých uzavřených nádobách
povrch přikrytý celofánem, aby neoschl.
11
Použití fondánu
12
Otázky k opakování Které výrobky se potahují fondánem?
Jaké suroviny se používají k výrobě fondánu? Jak se provádí ruční zkouška silný let a kolik má °C ? Jak se vyrábí fondán ručně?
13
POUŽITÁ LITERATURA Půlpánová, A., Cukrářská technologie. 1. vydání, Olomouc: FIN, s. ISBN Bláha, L., Conková, V., Kadlec, F., Cukrářská výroba I. 3. vydání Praha 4: Informatorium, s. ISBN Obrázky – vlastní archiv
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.