Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Suroviny pro cukráře I. ročník
VY_32_INOVACE_ Bílkoviny Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky
2
Anotace Součástí prezentace je Pracovní list, zaměřený na téma Bílkoviny, které jsou součástí základních živin. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář, Kuchař, Číšník, Prodavač, Pekař v předmětech Suroviny, Potraviny a výživa, Zbožíznalství. PowerPoint se může použít jako učební materiál pro opakování nebo k samostudiu. Součásti je pracovní list.
3
Bílkoviny potřebuje lidský organizmus: ke stavbě a k obnově buněk
k tvorbě enzymů hormonů a ochranných látek
4
Bílkoviny jsou to organické dusíkaté sloučeniny, jejich základní složkou jsou aminokyseliny většinu aminokyselin si lidský organizmus vytvoří sám, ale osm aminokyselin, tzv. nezbytných (esenciálních), musí přijímat z potravy.
5
Bílkoviny dělíme: plnohodnotné neplnohodnotné živočišného původu
obsahují všechny aminokyseliny, jsou obsažené i v soji neplnohodnotné rostlinného původu
6
Dospělý člověk potřebuje 0,8 gramů bílkovin na 1kg tělesné hmotnosti a závisí to:
na věku pohlaví pracovním zařazení klimatických podmínkách těhotenství. Z 1gramu bílkovin se uvolní 17,2 J
7
Nedostatek bílkovin způsobuje:
zpomalení tělesného růstu snížení tělesné hmotnosti člověk se dříve unaví - únavu snižuje imunitní systém ohrožení jsou lidé s jednostrannou výživou → vegetariáni, kteří přijímají jen rostlinnou stravu.
8
Použitá literatura Bláha, L., Šrek, F., Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. INFORMATORIUM, spol. s r. o., Praha ISBN Kružliak,P., Schaller, R., Forró, A., Potraviny a nápoje učebnice pro kuchaře a číšníky. IQ147,spol. s r. o., Praha ISBN Obrázky
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.