Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiálu
VY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DOMACI_OVOCE_BOBULOVE_OVOCE_ PREEZENTACE_08 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 1. Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Potraviny a výživa Tematický okruh Ovoce Téma Domácí ovoce – Bobulové ovoce Jméno autora Bc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s charakteristikou bobulového ovoce, jeho použití v kuchyni a způsoby konzervování. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
2
Bobulové ovoce Hroznové víno
Hodí se nejen k lisování, ale i jako čerstvé ovoce jakékoli barvy Nejvýznamnější producenti hroznového vína jsou středomořské státy, USA, Jihoafrická republika, Chile, Argentina, Brazílie a Austrálie Obr.1
3
Bobulové ovoce Hrozny obsahují vitamín C a B komplex, hroznový cukr, hořčík, vápník, draslík a železo Stolní víno – bílé, růžové a modré Na výrobu vín nejvhodnější odrůdy – Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Ryzlink, Cabernet
4
Bobulové ovoce Z hroznů se dále sušením připravují rozinky
Malé tmavé rozinky označujeme jako KORINTKY Velké světlé SULTÁNKY Rozinky nejčastěji využíváme k přípravě různých sladkých pokrmů
5
Bobulové ovoce Zahradní jahody Původem jsou z Ameriky
K dostání čerstvé nebo mražené Obr.2 Hlavní sezóna jahod konec jara a začátek léta, jsou však k dostání po celý rok Ideální konzumace v čerstvé podobě Použití v kuchyni
6
Bobulové ovoce Marmelády, džemy Kompoty Ovocné polévky
Do různých moučníků, koláčů, ovocných knedlíků Čerstvé se šlehačkou Zmrzlinové poháry
7
Bobulové ovoce Angrešt Letní ovoce oblíbené v Evropě už od středověku
Má velmi krátké období sklizně Sladké odrůdy chutnají nejlépe čerstvé Kompoty Moučníky Obr.3
8
Bobulové ovoce Rybíz Červený, černý a bílý Má kyselejší chuť Obr.4
Ideální na přípravu moučníků, želé, sirupů, marmelád, džemů Z černého rybízu se připravuje francouzský likér CASSIS Bohatý na vitamín C
9
ZDROJE www.cs.wikipedia.org
PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
10
Použité obrázky Obr.1 FIR0002. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 FOENYX. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3 FACTUMQUINTUS. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.4 AKA. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.