Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Škola pro každého – kvalita a efektivnost ve využití lidských zdrojů Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti Název materiálu (téma): Bílkoviny-vlastnosti Sada:Chemie,2. stupeň Autor:Ing. Luděk Škrovánek Anotace: Bílkoviny-vlastnosti (práce s interaktivní tabulí, pracovní list) © Výukový materiál je majetkem ZŠ Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj, 2012
2
Bílkoviny (proteiny) Struktury bílkovin:
primární – řetězec sestavený z AK sekudární: šroubovice (alfa-helix) skládaný list (beta-struktura)
3
Bílkoviny (proteiny) Struktury bílkovin:
3. terciární (kombinace předchozích struktur) a) klubíčko (globule) – krevní bílkoviny b) vlákno (fibrila) – svalovina 4. kvartérní – obsahuje i nebílkovinné složky (hemoglobin – červené krevní barvivo)
4
Bílkoviny (proteiny) Funkce bílkovin v našem organismu:
složení pro všechny typy: CHON 1. stavební (skleroproteiny) – vlákna (kosti, svaly, vlasy): kolageny elastiny keratiny fibroiny (hedvábí)
5
Bílkoviny (proteiny) Funkce bílkovin v našem organismu:
2. katalytická (enzymy) 3. regulační (hormony): inzuliny a glukagony (slinivka břišní), somatotropin (růstový hormon) 4. obranná (imunita) 5. transportní (hemoglobin: O2, CO2, feritin: Fe, myoglobin: svalstvo)
6
Bílkoviny (proteiny) Vlastnosti bílkovin:
DENATURACE = nevratná změna struktury ztráta biologické aktivity např. vaření (lepší stravitelnost bílkovin – vejce, maso) při zachování výživné (nutriční) hodnoty a odstranění choroboplodných zárodků
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.