Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Živočich a potrava Projekt OBZORY
Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Živočich a potrava Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond
2
Živočich je chemoheterotrofní organismus
zdrojem energie jsou organické látky přijaté v potravě - chemotrofní organické látky potřebné ke stavbě těla získává z potravy (neumí si je sám vytvořit z anorganických) – heterotrofní Holozoická výživa živí se těly jiných organismů nebo jejich částmi či produkty jiné chemoheterotrofní organismy (bakterie, houby) se živí rozpuštěnými látkami
3
Složení potravy Základní živiny
bílkoviny sacharidy tuky sacharidy a tuky lze vzájemně nahradit, bílkoviny není možné nahradit jinou složkou potravy esenciální aminokyseliny – aminokyseliny, které musí živočich přijmout v potravě (ostatní aminokyseliny si umí vyrobit z přijatých procesem transaminace)
4
Složení potravy Další složky potravy
voda minerální látky (soli) vitamíny vláknina vitamíny – chemicky různorodé látky, které se zúčastňují metabolismu (např. jsou součástí enzymů, prekurzory hormonů, apod.), živočich je musí přijmout v potravě některé látky mohou mít pro jednoho živočicha charakter vitamínu (musí je přijmout v potravě), jiný živočich si je umí vyrobit sám – např. cholesterol, vitamín C
5
Způsoby trávení vnitrobuněčné – houby, částečně žahavci, ploštěnci, mlži mimobuněčné – většina živočichů mimotělní – pavouci přijímají již rozloženou potravu – někteří endoparaziti, např. tasemnice
6
A - vnitrobuněčné trávení: Buňka pohltí částečku potravy (1), vytvoří váček s trávícími enzymy (lyzozom), v něm se rozloží potrava, ta se pak vstřebá do buňky. B - mimobuněčné trávení: Buňka produkuje trávící enzymy (2), ty rozloží potravu (1), látky z potravy se vstřebají do buňky střevního epitelu (3).
7
Hlavní funkce trávící soustavy
příjem potravy mechanické rozmělnění chemický rozklad (trávení) uskladnění vstřebání (obvykle do krve nebo hemolymfy) odstranění nestrávených zbytků
8
Uspořádání trávící soustavy
živočichové bez trávící soustavy – houby + někteří endoparaziti, např. tasemnice trávící dutina s jedním otvorem, který zároveň slouží k přijímání potravy a k odstraňování nestrávených zbytků – žahavci, ploštěnci trávící trubice se dvěma otvory – jeden slouží k příjmu potravy, druhý k odstraňování nestrávených zbytků – většina živočichů
9
Trávící dutina žahavců
10
Trávící dutina ploštěnky
11
Trávící dutina motolice
12
Hlavní části trávící soustavy
ústní otvor ústní dutina hltan jícen žaludek střevo velké trávící žlázy konečník, řitní otvor
13
Ústní otvor, ústní dutina
Zachycení potravy, ukusování, sání, … - různé varianty ústního ústrojí, příústních orgánů apod. Mechanické zpracování potravy drcení a rozmělnění potravy (zuby - obratlovci, radula - měkkýši) někteří živočichové polykají potravu vcelku (ploštěnky, hadi, ptáci, hmyz, …) jiné druhy přijímají už rozmělněnou potravu (mlži, korýši, kroužkovci, …) další druhy sají tekutou potravu – krev, rostlinné šťávy (pijavka, komár, štěnice, mšice, motýli, …)
14
Ústní otvor, ústní dutina
Slinné žlázy – produkují různé látky, které napomáhají příjmu nebo zpracování potravy trávící enzymy (např. ptyalin – amyláza) jed (hadi, hmyz, pavouci… – omráčí nebo usmrtí kořist) látky bránící srážení krve (krev sající živočichové – pijavka, hmyz, …) kyseliny (draví plži – slouží k naleptání skořápky jiných měkkýšů, kterými se živí)
15
Radula plže
16
Chelicery a jedová žláza pavouka
17
Ústní ústrojí hmyzu brouk kousací komár bodavě sací moucha lízací
motýl sací
18
Ústní terč mihule
19
Ústní dutina hada
20
Hltan, jícen Hltan – svalnatý orgán
umožňuje polykání u některých živočichů vychlípitelný (např. pásnice) Jícen – trubice navazující na hltan transport potravy do žaludku může výt rozšířen ve vole (ptáci, hmyz) – zásobárna potravy, změknutí a nabobtnání potravy, zásobárna pro krmení mláďat
21
Žaludek zásobárna potravy mechanické rozmělnění a promíchání
chemický rozklad potravy (trávící enzymy) někteří živočichové (ptáci, některé druhy hmyzu) mají dva žaludky svalnatý (žvýkací) – mechanické rozmělnění potravy žláznatý – chemický rozklad zvláštní uspořádání žaludku přežvýkavců - složený žaludek ze čtyř částí: bachor čepec kniha slez
22
Anatomie hmyzu
23
Anatomie pavouka
24
Anatomie plže
25
Anatomie mlže
26
Anatomie ptáka
27
Složený žaludek přežvýkavců
28
Střevo dokončení rozkladu látek (trávení)
vstřebávání látek do krve nebo hemolymfy zvětšení povrchu (kličky, záhyby, klky) někdy členěno na více částí (savci – tenké, slepé, tlusté) u býložravců delší než u masožravců
29
Stavba stěny tenkého střeva člověka
30
Řez tenkým střevem člověka
31
Trávící žlázy Drobné žlázy ve stěně trávícího traktu
ve stěně hltanu, jícnu, žaludku, střeva produkují hlen (ochrana stěny trávící trubice, klouzání potravy), trávící enzymy, další látky (např. HCl v žaludku člověka) Velké trávící žlázy produkce trávících enzymů, zásobárna některých látek, úprava látek vstřebaných ze střeva, … hepatopankreas – měkkýši, členovci játra a slinivka břišní - obratlovci
32
Konečník, řitní otvor dokončení vstřebávání vody a minerálních látek
odstranění nestrávených zbytků ústí na povrch těla buď samostatný vývod, nebo společný vývod s vylučovacím ústrojím (kloaka)
33
Organismy v trávící soustavě
symbionti bachořci, brvitky (prvoci) – pomáhají trávit celulózu bakterie – pomáhají trávit některé látky, produkují vitamíny, … komenzálové přiživují se na zbytcích, neškodí ani neprospívají brání vstupu parazitů (konkurence) paraziti mikroorganismy (prvoci, bakterie) i mnohobuněční živočichové (tasemnice, …) odebírají část živin, mohou způsobovat různé choroby (poškozují buňky, produkují toxiny apod.)
34
Použité zdroje a literatura
KUBIŠTA, Václav: Fyziologie živočichů. 1. vyd., Praha: SPN 1978 HORNÍK, F. a kol.: Seminář a cvičení z biologie. 1. vyd. Praha: SPN 1987 ROMANOVSKÝ, A. a kol.: Obecná biologie. 1. vyd. Praha: SPN 1985 LOSOS, B. a kol.: Ekologie živočichů. 1. vyd. Praha: SPN 1984 Obrázky převzaty z výše uvedených publikací a z webových stránek uvedených v textu u příslušného obrázku
35
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu OBZORY
Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu OBZORY Autor: Vít Růžička Předmět: Seminář a cvičení z biologie Datum: Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.