Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.01_rovna_prava_zen_a_muzu Datum: 3.10.2011 Ročník: sedmý.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.01_rovna_prava_zen_a_muzu Datum: 3.10.2011 Ročník: sedmý."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.01_rovna_prava_zen_a_muzu Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Název: Rovná práva žen a mužů Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Rovná práva žen a mužů Anotace: Materiál Rovná práva žen a mužů je aktualitou k uvedené problematice. Slouží k otevření diskuze o rovnosti práv. Obsahuje článek o situaci žen v Saudské Arábii a navazuje na něj kvíz, který má podnítit diskuzi. Prezentace je určena pro sedmý ročník ZŠ.

2 V Saudské Arábii žena řídila auto
aktualita V Saudské Arábii žena řídila auto a byla za to uvězněna. Ženy budou mít v Saudské Arábii právo volit.

3 Článek: Dovolte ženám řídit auto, vyzvala
Článek: Dovolte ženám řídit auto, vyzvala Saúdka na webu a skončila ve vazbě Manál al-Šarífová ze Saúdské Arábie v sobotu nakrátko poznala útroby vazební věznice. Na internet totiž pověsila video, v němž řídí auto. To ale obyvatelkám ultrakonzervativní země zakazuje zákon. Saúdka vyzývá ke zrušení nařízení, ženy by měly v červnu (2011) jednotně na protest vyjet do ulic. "Chceme žít jako úplní občané, bez ponížení, kterému jsme vystavovány každý den, protože jsme vázány na řidiče. My nechceme porušovat zákon, my se jen chceme hlásit o svá práva," řekla Manál al-Šarífová britskému listu The Times krátce poté, co po několika hodinách opustila vazební celu. V konzervativní blízkovýchodní zemi ale ženy za volant nesmějí. Nemohou kupříkladu volit (vyjma několika lokálních voleb), nebo třeba cestovat bez povolení mužského rodinného příslušníka. Samy nesmějí jezdit ani městskou hromadnou dopravou. "Každý si nemůže dovolit řidiče," pokračovala al-Šarífová, jejíž webovou stránku v uplynulých dnech navštívily tisíce uživatelů internetu. "Pro chudší rodiny je to příliš drahé. Někdy se cítíme opravdu poníženě, když nemůžeme sehnat nikoho, kdo by nás odvezl do práce," řekla. Navíc nejde jen o pohodlnou dopravu. Mnohé ženy se obávají, že kdyby se někomu z jejich blízkých něco stalo, nemohly by mu nijak pomoci. "Co má žena udělat, když její muž dostane infarkt, nikdo jiný není v dosahu a ona neumí řídit," ptala se Arabka.

4 Diskuzní kvíz 1. Mohou u nás ženy volit? (bylo to tak vždy?) 2. Mohou volit ženy i muži ve všech zemích světa? 3. Mohou muži u nás jít na mateřskou dovolenou? 4. Jaké bylo postavení ženy v průběhu historie? (pravěk, starověk, středověk, novověk, současnost) 5. Co chápete pod slovním spojením „rovnost mezi muži a ženami“? 6. Co je to rovnoprávnost? Proč se za ní bojuje?

5 Použité zdroje 1) Keepscases. Saudi Arabia [on-line] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www: 2) Dovolte ženám řídit auto, vyzvala Saúdka na webu a skončila ve vazbě [on-line] [cit ]. Dostupné na www:

6 Rovná práva žen a mužů (DUM VO1) 3.10. 2011
Shrnutí Anotace Materiál Rovná práva žen a mužů je aktualitou k uvedené problematice. Slouží k otevření diskuze o rovnosti práv. Obsahuje článek o situaci žen v Saudské Arábii a navazuje na něj kvíz, který má podnítit diskuzi. Prezentace je určena pro sedmý ročník ZŠ. Autor Mgr. Sandra Tichá Jazyk Čeština Očekávaný výstup Chápe pojem rovnoprávnost, dokáže diskutovat o problematice rovných práv mužů a žen, na příkladech doloží rozdíly v právech žen v různých zemích. Klíčová slova Rovnoprávnost, muži a ženy, rovné možnosti Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktualita, diskuze k problematice Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina 12 – 13 let Celková velikost 343 kB

7 Metodika Prezentaci „Rovná práva žen a mužů“ je vhodné využít v motivační části hodiny, aktualita poslouží jako úvod do problematiky rovnoprávnosti. Prezentace přináší ukázku současné situace v Saudské Arábii a kvíz, který má podnítit diskuzi o této problematice. Dává podklady pro následný výklad. Úvodní (druhý) list- mapa a aktuality: 1. Diskuze o Saudské Arábii, co o té zemi vědí 2. Diskuze o daných aktualitách. Je to vůbec možné? Třetí list- článek: 3. Společná četba 4. Vysvětlení neznámých pojmů Čtvrtý list- diskuzní kvíz: 5. Otázky z kvízu mají navodit diskuzi o dané problematice.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.01_rovna_prava_zen_a_muzu Datum: 3.10.2011 Ročník: sedmý."

Podobné prezentace


Reklamy Google