Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Sacharidy Anotace: Materiál slouží k výkladu učiva o sacharidech. Klíčová slova: sacharidy, cukerná jednotka, monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy, glukóza, fruktóza, sacharóza, škrob, celulóza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 35 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_CHP3_16
3
sacharidy přírodní látky většinou rostlinného původu, složené z uhlíku, vodíku a kyslíku u rostlin tvoří buněčné stěny a plní funkci zásobních látek pro živočichy jsou především zdrojem energie sacharidy rozpustné ve vodě se označují jako cukry základní stavební jednotkou všech sacharidů jsou tzv. cukerné jednotky, kterými jsou monosacharidy
4
Rozdělení sacharidů Podle počtu cukerných jednotek se sacharidy dělí na: jednoduché - monosacharidy složité - oligosacharidy • složené ze 2 – 10 monosacharidů • nejdůležitější jsou disacharidy - polysacharidy • makromolekulární látky • složené z mnoha (až 10000) monosacharidových jednotek • nejsou sladké ani rozpustné ve vodě
5
Významné monosacharidy
Ribóza, deoxyribóza základní stavební jednotky RNA a DNA (nukleových kyselin) Glukóza (hroznový cukr) v ovoci, medu, krvi živočichů lehce stravitelná používá se jako umělá výživa (infúze) roztoky glukózy se využívají i jako nosiče pro jiné léky
6
Významné monosacharidy
Fruktóza (ovocný cukr) nejsladší z cukrů v ovoci, medu používá se v nealkoholických nápojích, různých omáčkách, dresincích, příchutích k jiným potravinám
7
Významné disacharidy Maltóza (sladový cukr)
obsažena ve sladu (naklíčený ječmen) vzniká při rozkladu škrobu (působením enzymů) Laktóza (mléčný cukr) v mléce savců vyrábí se ze syrovátky využívá se při výrobě dětské výživy
8
Významné disacharidy Sacharóza (řepný, třtinový cukr)
v plodech rostlin nejběžnější sladidlo zahříváním se získává karamel (potravinářské barvivo E 150) vyrábí se vyluhováním řízků řepy horkou vodou, cukerný roztok se čistí vápnem, CO2, filtruje se přes plátěné filtry a krystaluje
9
Významné polysacharidy
Škrob (skládá se z amylózy a amylopektinu) zásobní látka rostlin průmyslově se vyrábí z brambor a obilí (kukuřice, rýže) využívá se k výrobě potravinářského škrobu glukózy ethanolu lepidel
10
Významné polysacharidy
Celulóza stavební polysacharid rostlin nejrozšířenější organická látka průmyslově se vyrábí ze dřeva dále se zpracovává na papír, plasty v nejčistší podobě je obsažena ve vláknech bavlníku užití bavlny, vaty - v textilním průmyslu, lékařství Zvířata, která se živí rostlinnou stravou, mají ve střevech bakterie, které dokážou celulózu rozložit.
11
Významné polysacharidy
Glykogen zásobní polysacharid živočichů uložen v játrech a svalech v případě potřeby se štěpí na glukózu
12
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.