Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14
2
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_264 Název materiálu: Rafinace řepného cukru Tematická oblast: Cukry Autor: Bc. Ilona Ottová Ročník: 1. Obor Cukrář Datum tvorby: Duben 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení tématu rafinace řepného cukru Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce
3
Rafinace řepného cukru Obr. č. 1
4
Rafinace: úkolem rafinace je čištění surového cukru a získání bílého cukru Probíhá ve dvou fázích: 1. fáze - afinace = předběžné čištění; 2. fáze - vlastní rafinace Obr. č. 2
5
Afinace Surový cukr se smísí se sirobem (nasyceným cukerným roztokem), který smyje nános melasy z povrchu krystalků surového cukru. Vzniká tzv. záděl, který se odstředí na odstředivkách, tím se surový cukr znatelně zesvětlí. V další fázi je cukr ještě oplachován na odstředivkách pomocí rozptýlené vody nebo sirobu – vzniká předčištěný cukr tzv. afináda.
6
Vlastní rafinace Afináda se rozpouští v teplé vodě na 65% roztok s obsahem sacharózy. Rafinádní klér se dále upravuje čeřením, filtrováním, odbarvováním a bělením na tzv. rafinádní klér. Rafinádní klér se dále svařuje na bílou cukrovinu, která se dále upravuje dále na cukr kostkový, homolový, krystalový… Dalším vzniklým produktem je melasa.
7
Surový cukr se zeleným sirobem, předčištěný cukr, zadinová cukrovina Obr. č. 3
8
Melasa Cenný odpad získaný z výroby cukru sloužící k dalšímu zpracování. Melasa obsahuje vysoké procento zkvasitelných cukrů, které ale nelze dále použít pro výrobu cukru. Melasa hlavní surovinou pro lihovary, drožďárny a jiné závody (výroba droždí, lihu, organických kyselin, glycerolu…).
9
Melasa Je bohatým zdrojem minerálních látek, kterých obsahuje 30x více než cukr. V jedné polévkové lžíci melasy je tolik vápníku, jako ve sklenici mléka a tolik železa, jako v devíti vejcích. Obr. č. 4
10
Melasa obsahuje: mnoho vitamínů skupiny B;
méně kalorií než ostatní sladidla, a to asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. Nejlepší melasa obsahuje asi jenom % cukru, a to většinu ve formě glukózy a fruktózy. Obsahuje železo, vápník, draslík, hořčík, měď, chrom, mangan, zinek.
11
Melasa Představuje menší riziko vzniku zubního kazu a nezvyšují tak prudce hladinu krevního cukru. Vstřebává se do krve pomaleji, je lepším a trvalejším zdrojem energie. Výživové a energetické vlastnosti melasy ocení sportovci, senioři, děti (od 6 měsíců) v období růstu a dospívání, těhotné ženy, ale i ostatní jedinci při pocitu celkové vyčerpanosti
12
Kontrolní otázky 1. Co je úkolem rafinace? 2. Vysvětli pojem afináda?
3. Co je to melasa? 4. Jaké jsou vlastnosti melasy a jaké má využití?
13
Použitá literatura a zdroje
Obr NEUVEDEN, Autor. aerobics.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 2 NEUVEDEN, Autor. srecepty.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 3 NEUVEDEN, Autor. pglbc.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 4 NEUVEDEN, Autor. nasevyziva.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.