Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"— Transkript prezentace:

1 Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14

2 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_264 Název materiálu: Rafinace řepného cukru Tematická oblast: Cukry Autor: Bc. Ilona Ottová Ročník: 1. Obor Cukrář Datum tvorby: Duben 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení tématu rafinace řepného cukru Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce

3 Rafinace řepného cukru Obr. č. 1

4 Rafinace: úkolem rafinace je čištění surového cukru a získání bílého cukru Probíhá ve dvou fázích: 1. fáze - afinace = předběžné čištění; 2. fáze - vlastní rafinace Obr. č. 2

5 Afinace Surový cukr se smísí se sirobem (nasyceným cukerným roztokem), který smyje nános melasy z povrchu krystalků surového cukru. Vzniká tzv. záděl, který se odstředí na odstředivkách, tím se surový cukr znatelně zesvětlí. V další fázi je cukr ještě oplachován na odstředivkách pomocí rozptýlené vody nebo sirobu – vzniká předčištěný cukr tzv. afináda.

6 Vlastní rafinace Afináda se rozpouští v teplé vodě na 65% roztok s obsahem sacharózy. Rafinádní klér se dále upravuje čeřením, filtrováním, odbarvováním a bělením na tzv. rafinádní klér. Rafinádní klér se dále svařuje na bílou cukrovinu, která se dále upravuje dále na cukr kostkový, homolový, krystalový… Dalším vzniklým produktem je melasa.

7 Surový cukr se zeleným sirobem, předčištěný cukr, zadinová cukrovina Obr. č. 3

8 Melasa Cenný odpad získaný z výroby cukru sloužící k dalšímu zpracování. Melasa obsahuje vysoké procento zkvasitelných cukrů, které ale nelze dále použít pro výrobu cukru. Melasa hlavní surovinou pro lihovary, drožďárny a jiné závody (výroba droždí, lihu, organických kyselin, glycerolu…).

9 Melasa Je bohatým zdrojem minerálních látek, kterých obsahuje 30x více než cukr. V jedné polévkové lžíci melasy je tolik vápníku, jako ve sklenici mléka a tolik železa, jako v devíti vejcích. Obr. č. 4

10 Melasa obsahuje: mnoho vitamínů skupiny B;
méně kalorií než ostatní sladidla, a to asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. Nejlepší melasa obsahuje asi jenom % cukru, a to většinu ve formě glukózy a fruktózy. Obsahuje železo, vápník, draslík, hořčík, měď, chrom, mangan, zinek.

11 Melasa Představuje menší riziko vzniku zubního kazu a nezvyšují tak prudce hladinu krevního cukru. Vstřebává se do krve pomaleji, je lepším a trvalejším zdrojem energie. Výživové a energetické vlastnosti melasy ocení sportovci, senioři, děti (od 6 měsíců) v období růstu a dospívání, těhotné ženy, ale i ostatní jedinci při pocitu celkové vyčerpanosti

12 Kontrolní otázky 1. Co je úkolem rafinace? 2. Vysvětli pojem afináda?
3. Co je to melasa? 4. Jaké jsou vlastnosti melasy a jaké má využití?

13 Použitá literatura a zdroje
Obr NEUVEDEN, Autor. aerobics.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 2 NEUVEDEN, Autor. srecepty.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 3 NEUVEDEN, Autor. pglbc.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 4 NEUVEDEN, Autor. nasevyziva.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"

Podobné prezentace


Reklamy Google