Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_ 32_ INOVACE_ 4_12LOls-1 Název tematické oblasti (sady) Domovní elektroinstalace Název vzdělávacího materiálu Nejpoužívanější druhy vodičů a kabelů v domovní instalaci Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Materiál je určen pro základní přehled zaměřující se na kabely - vodiče používané v domovní instalaci Klíčová slova Kabely a vodiče Vzdělávací obor, pro který je materiál určen OV a PV obory Elektrikář, Elektrotechnika M/ H/01 -  26-51-H/02 Ročník Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Lukáš Olšák Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 1 920 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Olšák. Dostupné z portálu

2 Typové značení pro harmonizované silové vodiče ČSN 34 7409 – vybrané symboly
Značení vodičů

3 Druh vodič se skládá z jednoho nebo vice kovových drátů a slouží k vedeni elektrického proudu.
Kulatý jednodrátový (RE) Pro male a středni průřezy (měděne hole nebo pocinovane). Používá se při výrobě kabelů a vodičů pro pevné uložení. Kulatý mnohodrátový (RM) Pro střední a velké průřezy. Používá se při výrobě kabelů a vodičů pro pevné uložení. Kulatý mnohodrátový komprimovaný (RM) Pro kompaktní vodiče středních a velkých průřezů. Používá se při výrobě kabelů a vodičů pro pevné uloženi. Z jemných, popřípadě velmi jemných drátků Pro všechny průřezy z holé nebo pocínované mědi. Používá se při výrobě kabelů a vodičů pro pohyblivé uloženi. Sektorový jednodrátový (SE) Pro střední a velké průřezy z hliníku do 240 mm. Používá se při výrobě 3 nebo 4 žilových kabelů pro pevné uloženi. Sektorový mnohodrátový (SM) Pro střední a velké průřezy z mědi a hliníku od 35 mm. Používá se při výrobě 3 nebo 4 žilových kabelů pro pevné uloženi.

4 H05V–K, H07V–K H05V–U, H07V–U/R Konstrukce:
1. Cu jadro z jemnych dratků 2. Izolace (PVC) 1. Cu jadro (RE/-U/, RM/-R/) Instalační izolované vodiče Technická specifikace: ČSN (HD ) Použití: Vodiče jsou určeny pro pevné uloženi jako propojovací vodiče v suchem prostředi do potrubi pod omitku, v přistrojich a rozvaděčích

5 Základní druhy instalačních kabelů
1 C Y K Y Značení kabelů Kulatý mnohodrátový (RM) Pro střední a velké průřezy Sektorový mnohodrátový (SM) Pro středni a velke průřezy z mědi a hliniku od 35 mm.

6 Příklad - SILOVÉ KABELY 0,6/1 kV 1–CYKY
Konstrukce: 1.Cu jadro (RE, RM, SM) 2.Izolace (PVC), žily jsou stočené do duše kabelu 3.Obal (plastová paska nebo výplňová guma) 4. Plášť (PVC černý, odolný proti UV záření) Zemní kabely s PVC izolací a PVC pláštěm Technická specifikace: TP PRAKAB 01/03 – 2. vydání Použití: Kabely jsou určeny pro rozvod elektrické energie v pevném uložení do země, kabelových kanálů a ve vnějším prostředí.

7 CYKYLo INSTALAČNÍ VODIČE A KABELY
Konstrukce: 1. Cu jádro (RE) 2 Izolace (PVC), žíly umístěné v rovině vedle sebe 3 Plášť (PVC černý, odolný proti UV záření) Ploché kabely Technická specifikace TP PRAKAB 01/03 – 2. vydání Použití: Kabel je určen pro pevný rozvod elektrické energie pod omíkou, v bytových jádrech, v trubkách a na lištách.

8 AYKY INSTALAČNI VODIČE A KABELY
Konstrukce: 1 Al jádro (RE) 2 Izolace (PVC), žily stočené do duše kabelu 3 Obal (výplňová guma) 4 Plášť (PVC černý, odolný proti UV záření) Kulaté kabely Technická specifikace TP PRAKAB 01/03 – 1. vydání Použití: Kabely jsou určeny pro pevné uloženi ve vnějším prostředí do potrubi, pod omitku, v elektrických přistrojich a rozvaděčich.

9 CYKY INSTALAČNI VODIČE A KABELY
Konstrukce: 1 Cu jádro (RE) 2 Izolace (PVC), žily stočené do duše kabelu 3 Obal (výplňová guma) 4 Plášť (PVC černý, odolný proti UV záření) Kulaté kabely Technická specifikace: TP PRAKAB 01/03 – 2. vydání Použití: Kabely jsou určeny pro pevný rozvod elektrické energie v zemi nebo ve volném prostředí bez jakéhokoliv mechanického namáhání.

10 Barevné značení žil silových kabelů a vodičů dle ČSN 33 0166
Názvy a zkratky barev, které se pro rozlišeni žil běžně používají: Název Barva Vodič fázový L1 Hněda HA L2 Černa CR L3 Šeda SE Vodič střední N Světle modrá SM Vodič ochranný PE Zelenožlutá ZZ

11 Normalizovaná řada průřezů vodičů mm²:
Vodiče nám slouží k vedení elektrického proudu v uzavřeném elektrickém obvodu. Normalizovaná řada průřezů vodičů mm²: 0'35 0'5 0'75 1 1,5 2,5 4 6 10 16 25 35 50 70 95 120 150 185 210 240

12 Použité materiály www.prakab.cz
Katalogové materiály od firmy ze souboru - prakab_katalog_produktu_


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google