Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa Tematický okruh Potraviny rostlinného původu Název materiálu Luštěniny Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_4.B_PV_07(20) Autor Ing. Petra Pechová
2
Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s významem, rozdělením a použitím luštěnin. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
3
Luštěniny P. Pechová, 2012
4
Význam a složení Suchá semena (boby) motýlkokvětých rostlin
Vysoký obsah B, S (škrobu), vlákniny, ML (K, Ca, P), Vit (B1, C, E, provitamín A) Luštěninové pokrmy doplňujeme potravinami živočišnými
5
Díky pevné slupce těžce stravitelné, proto v závěru tepelné úpravy mixujeme, lisujeme, meleme
Doplňujeme kyselým zelím, okurkou (kyselina octová pomáhá rozrušovat při trávení pevnou buničinu)
6
Použití v kuchyni Polévky Kaše Saláty Doplňky pokrmů
Před tepelnou úpravou máčíme
7
Druhy luštěnin Hrách – zelený, žlutý, barevná směs (celý, půlený, loupaný, neloupaný) Cizrna (římský hrách) – oříšková chuť Fazole – bílé, skvrnité, červené, černé, zelené (semena mají tvar ledvinek) Čočka – nejlépe stravitelná (z luštěnin), obsahuje více B, ML a Vit. Bob – konzumuje se hlavně v Egyptě Sója – zralá semena obsahují až 40 % B – nejvíce se podobají živočišným, výrobky – mouka, vločky, mléko, tofu, maso, omáčka
8
Konzervace a skladování
Konzervujeme sušením, ve slaném nálevu, dále jako hotové pokrmy - čočka s párkem, fazole s klobásou Skladujeme v suchém skladu, před použitím přebíráme
9
Složení sóji Tuky, bílkoviny, sacharidy, minerální látky (draslík, sodík, železo, hořčík, fosfor), vitamíny (A, B1, B2, E, K), vláknina Bílkoviny mají podobné složení jako bílkoviny živočišné, proto je mohou částečně nahradit
10
Další druhy sóji Zelené sójové boby – mungo – pěstují se v Číně a Indii Červená sója – azuki – příznivě působí na činnost ledvin a je prospěšná pro vazivo, je drahá, a proto je v Japonsku nazývána rudými diamanty
11
Použití sóji Mouka, olej, mléko, sýr (tofu), omáčky, pasty, pochoutky, maso (plátky, drť, nudličky, kostky), sterilované sójové boby, sójanéza, ….
12
Kontrolní otázky Jaký význam mají luštěniny pro výživu?
Jaké znáte pokrmy z luštěnin? Najděte na internetových stránkách výrobky ze sóji.
13
Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.