Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_022_Kometa_HV_CUP

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_022_Kometa_HV_CUP"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_022_Kometa_HV_CUP
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Bc. Cuperová Anotace Aktivitou si žáci prohloubí znalosti o životě, přírodě a vesmírných zákonech, naučí se obsah písně s pochopením Sada DUM Umění a kultura Předmět Hudební výchova Očekávaný výstup Zpívat písně v přiměřeném rozsahu k individuálním schopnostem. Naučit se správně hospodařit s dechem při interpretaci písní-frázování Klíčová slova Kometa, heligonka, Jaromír Nohavica, folk Druh učebního materiálu PPT prezentace Druh interaktivity aktivita Cílová skupina Žák ZŠ praktické ročník Stupeň a typ vzdělávání ZŠ praktická – základní vzdělávání – druhý stupeň Věková skupina 12 – 15 let Ověřeno Datum: Třída: VIII.E. Zdroj

2 KOMETA Videoodkaz k písni Kometa – J.Nohavica Žáci prostřednictvím
prezentace získají představu o prostoru ve vesmíru i zákonitostech na zemi Prezentace navazuje na Dumy s názvem Souhvězdí 1, 2 Videoodkaz k písni Kometa – J.Nohavica

3 Co je to KOMETA? Kometa, zastarale vlasatice, je malý astronomický objekt podobný planetce, složený především z ledu a prachu, obíhající kolem Slunce. Komety jsou známé pro své nápadné ohony. Z velké části je tvoří zmrzlý oxid uhličitý, metan a voda smíchaná s prachem a různými nerostnými látkami.

4 Jaromír Nohavica Jaromír Nohavica (* 1953 Ostrava) je významný český folkový písničkář, textař, skladatel a kytarista. Hraje také na heligonku /tahací harmoniku/. FOLK - je hudební žánr. Samotné slovo folk přesně vyjadřuje amatérskou hudební tvorbu

5 Text písně: 1. Spatřil jsem kometu, oblohou letěla, chtěl jsem jí zazpívat, ona mi zmizela, zmizela jako laň u lesa v remízku, v očích mi zbylo jen pár žlutých penízků.

6 Penízky ukryl jsem do hlíny pod dubem, až příště přiletí, my už tu nebudem, my už tu nebudem, ach, pýcho marnivá, spatřil jsem kometu, chtěl jsem jí zazpívat.

7 O vodě, o trávě, o lese, o smrti, se kterou smířit nejde se, o lásce, o zradě, o světě a o všech lidech, co kdy žili na téhle planetě. Refrén:

8 2. Na hvězdném nádraží cinkají vagóny, pan Kepler rozepsal nebeské zákony, hledal, až nalezl v hvězdářských triedrech tajemství, která teď neseme na bedrech.

9 Velká a odvěká tajemství přírody, že jenom z člověka člověk se narodí, že kořen s větvemi ve strom se spojuje a krev našich nadějí vesmírem putuje.

10 O vodě, o trávě, o lese, o smrti, se kterou smířit nejde se, o lásce, o zradě, o světě a o všech lidech, co kdy žili na téhle planetě. Refrén:

11 3. Spatřil jsem kometu, byla jak reliéf zpod rukou umělce, který už nežije, šplhal jsem do nebe, chtěl jsem ji osahat, marnost mne vysvlékla celého donaha. Jak socha Davida z bílého mramoru stál jsem a hleděl jsem, hleděl jsem nahoru, až příště přiletí, ach, pýcho marnivá, my už tu nebudem, jiný jí zazpívá.

12 O vodě, o trávě, o lese, o smrti, se kterou smířit nejde se, o lásce, o zradě, o světě a o všech lidech, co kdy žili na téhle planetě. Refrén:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_022_Kometa_HV_CUP"

Podobné prezentace


Reklamy Google