Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Sušené ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiálu
VY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SUSENE_OVOCE_PREZENTACE_05 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 1. Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Potraviny a výživa Tematický okruh Ovoce Téma Sušené ovoce Jméno autora Bc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s možnostmi sušení jednotlivých druhů domácího nebo dováženého ovoce. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
2
Sušené ovoce Už od středově si naši předkové sušili datle a fíky na slunci Naše babičky měly vždy připravené křížaly, které rozkládaly na ošatky nebo navlékly na nitě Takto šetrným způsobem se dá ovoce uchovat na delší dobu
3
Sušené ovoce Sušené ovoce má zvláštní chuť
Obsahuje všechny živiny, ale má vysokou energetickou hodnotu Obsahuje – draslík, vápník, železo a balastní látky, které působí dobře na trávení
4
Sušené ovoce Kandování je další metoda uchování ovoce
Ovoce se nakládá do cukrového roztoku nebo se s cukrem svařuje Na trhu hotové směsi nebo citronát a oranžát
5
Sušené ovoce Sušená jablka Zvané také jako křížaly
Snadno vlhnou, proto nevydrží tak dlouho jako jiné ovoce Sušené hrušky na sušení se hodí pevnější a aromatičtější druhy
6
Sušené ovoce Sušené švestky Obr.2 Mohou být s peckou nebo vypeckované
Vhodné jako příloha ke zvěřině Ananas Bývá součástí různých tropických směsí Banány Oblíbená součást musli nebo jako lupínky
7
Sušené ovoce Datle Obr.3 Ve starém orientu se používaly jako náhražka medu Fíky Nejkvalitnější jsou žluté s medově sladkou chutí Jako příloha se hodí k parmské šunce
8
Sušené ovoce Broskve V nabídce obchodů bývají málo Meruňky
Běžný druh sušeného ovoce Rozinky Sušené hrozny - korintky – malé tmavé Sultánky – velké světlé Obr.4
9
ZDROJE www.labuznik.cz www.ireceptar.cz www.cs.wikipedia.org
PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
10
Použité obrázky Obr.1 LABUZNIK. labuznik.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 IRECEPTY. ireceptar.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3 LYCAON. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.4 SCEHARDT. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.