Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Geometrická posloupnost - příklady

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Geometrická posloupnost - příklady"— Transkript prezentace:

1 Geometrická posloupnost - příklady
Předmět: MATEMATIKA Ročník: 3. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Mgr. Dagmar Válková Geometrická posloupnost - příklady Anotace: Prezentace obsahuje řešené příklady k probranému učivu geometrická posloupnost Je určena k procvičení učiva, upevnění dosažených vědomostí. Může sloužit jak k přímé výuce, tak k samostudiu. Klíčová slova: Geometrická posloupnost, kvocient, vztahy v geometrické posloupnosti. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Válková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Sada: 2 Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_MG3_31

3 Geometrická posloupnost
Příklady

4 1. V geometrické posloupnosti je dáno:
Jednodušší způsob:

5 2. Určete první člen a kvocient geometrické posloupnosti, ve které platí:

6 3. Určete n, je-li v geometrické posloupnosti dáno:

7 4. Mezi čísla a 162 vložte čtyři čísla tak, aby s danými tvořila geometrickou posloupnost. Vložená čísla jsou 2, 6, 18, 54.

8 5. Jistý druh baktérií se rozmnožuje v příznivých podmínkách tak, že každá baktérie se za půl hodiny rozdělí na dvě. Kolik baktérií by vzniklo takto z jedné baktérie za 12 hodin? za 12 hod: (musím odečíst 1. baktérii) Z jedné baktérie vznikne za 12 hodin baktérií.

9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje 1. HUDCOVÁ, M., KUBIČÍKOVÁ, L. Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ, SOU a nástavbové studium. 2. vydání. Praha: Prometheus, s. ISBN 2. ODVÁRKO, O., CALDA, E., KOLOUCHOVÁ, J., ŘEPOVÁ, J. Matematika pro SOŠ a studijní obory SOU. 6. část. 2. vydání. Praha: SPN, s. 3. [online]. [cit ]. Dostupné z: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Válková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Geometrická posloupnost - příklady"

Podobné prezentace


Reklamy Google