Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_72_INOVACE_35_3_CHEMICKÉ VÝROBY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / CHEMIE SLOUŽÍ I OHROŽUJE Druh učebního materiálu: PREZENTACE Metodický list: NE Anotace: Formou prezentace seznámení s pojmem chemizace . Zamyšlení nad významem chemizace v současné době, zařazení chemického průmyslu , seznámení s významnými chemickými výrobami a fázemi chemické výroby. Prezentace slouží jako podklad pro zápis nově probírané látky do sešitu. Ověřeno ve třídě: 9. A Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám)dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis:

2 Chemické výroby

3 chemizace ZÁPIS DO SEŠITU:
chemizace je stále rostoucí využívání výrobků chemického průmyslu a chemických metod ve všech oblastech národního hospodářství, v různých vědních oborech a v běžném životě jaké předměty bychom kolem sebe měli, pokud by zmizelo vše vyrobené za použití chemie?

4 PRŮMYSL V čr Chemický průmysl je spolu s průmyslem strojírenským, potravinářským a hutnickým významnou součástí průmyslu v ČR. Další významná odvětví jsou průmysl energetický, stavební a spotřební. Méně významná odvětví jsou zbrojní průmysl a sklářství (které ovšem má v ČR dlouhou tradici). Průmysl tvoří 35% českého hospodářství.

5 Průmysl je významným odvětvím světového hospodářství
Průmysl je významným odvětvím světového hospodářství. Průmyslové výrobky využívá člověk k práci, v domácnosti i ve volném čase. Průmysl velmi rychle zavádí do výroby vědecké objevy a technické vynálezy. Nové výrobky tak stále více ulehčují lidem život.

6 Dělení průmyslu Základní dělení: těžební průmysl
zpracovatelský průmysl další dělení: těžký průmysl lehký průmysl

7 Základní dělení těžební průmysl - těžba surovin a paliv zpracovatelský průmysl - zpracování surovin získaných těžebním průmyslem nebo surovin, které získává zemědělství

8 Jiné dělení: těžký průmysl - převážně výrobní prostředky
strojírenství a obrábění kovů elektrotechnický průmysl hutnictví železa a neželezných kovů těžební průmysl - těžba paliv a rud elektroenergetika - výroba elektrické energie a technologického tepla chemický průmysl a petrochemie - rafinerie ropy, výroba plastů farmaceutický průmysl průmysl stavebních hmot

9 lehký průmysl - vyrábí převážně spotřební předměty - také někdy nazývaný spotřební průmysl
potravinářský průmysl oděvní průmysl obuvnický průmysl kožedělný průmysl nábytkářský průmysl papírenský a polygrafický průmysl … apod.

10 významné chemické výroby:
získávání pitné a užitkové vody výroba technických plynů výroba chemikálií výroba a zpracování kovů, nekovových materiálů, plastů a syntetických vláken využití a zpracování ropy, uhlí, zemního plynu a dřeva využití v potravinářském a farmaceutickém průmyslu ÚKOL: uveď konkrétní příklady technických plynů, chemikálií, kovů, nekovů, plastů, potravin a léčiv vyráběných pomocí chemie

11 fáze Chemické výroby – VÝROBA OCELI
ZÁPIS DO SEŠITU: fáze Chemické výroby – VÝROBA OCELI 1. těžba a úprava surovin čištění, třídění – flotace, elektromagnet, drcení, zapékání, vysoušení 2. fáze chemických přeměn probíhá chemická reakce 3. úprava produktu např. při výrobě oceli - legování, tvarování atd.

12 ŘEŠENÍ ÚKOLU – příklady
technické plyny - KYSLÍK, DUSÍK, VODÍK, CHLOR chemikálie-KYSELINY, HYDROXIDY, SOLI, ALKOHOLY kovy - SUROVÉ ŽELEZO, OCEL, HLINÍK nekovové materiály-SKLO, KERAMIKA, STAVEBNÍ M. plasty – PP, PE, PVC, PES syntetická vlákna – PES, POLYAMIDOVÁ VLÁKNA potravinářství – VÍNO, PIVO, OCET, KONZERVANTY léčiva – ACYLPIRIN, ASPIRIN,

13 CITACE Průmysl v Čr (snímky č. 4, 5)
In wikipedia: the free encyklopeddia [online]. St.Petersburg (Florida): Wikipedia Foundation, , last modifakated on [cit ]. Dostupné z WWW: Průmysl (snímky č ) In wikipedia: the free encyklopeddia [online]. St.Petersburg (Florida): Wikipedia Foundation, , last modifakated on [cit ].Dostupné z WWW: chemizace (snímek č. 4) Beneš.P, Pumpr V., Banýr J. Základy chemie 2.díl pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Praha: Fortuna, s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Stanislava Kolářová.


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google