Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Číslo projektu:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0565 Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_551_ Výroba sladu Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4. Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učeb. materiálu: Test Anotace: Procvičení znalostí pomocí testu Klíčová slova: slad, ječmen, klíčení, vedlejší produkty Metodický pokyn: Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
2
1 slad se vyrábí z: pšenice jarní pšenice ozimé ječmene jarního
ječmene ozimého
3
2 princip výroby spočívá v:
zvýšení vlhkosti a tím se zvýší množství živin vzniku enzymů, které mění nerozpustný škrob na rozpustné jednoduché cukry vzniku klíčku, který obsahuje minerální látky potřebné pro pivo zvýšení obsahu tuku
4
3 klíčivost semen musí být větší jak: 82 % 87 % 92 % 97 %
5
4 co je to zadina ? lehká zrna, která plavou při namáčení
velká zrna, která neprojdou sítem při třídění semena plevelů zrna, která jsou malá a propadnou sítem
6
5 před klíčením se zvyšuje vlhkost ze 14 % na ? 45 % 50 % 55 % 60 %
7
6 princip hvozdění spočívá v: vyklíčení obilek během 7 dnů
snížení obsahu vody na 5 % konečné vyleštění sladu namáčení a zvyšování vlhkosti
8
7 klíčení probíhá na humnech na hvozdech v náduvnících v silech
9
8 vlhkost se zvyšuje ? na humnech na hvozdech v náduvnících v silech
10
9 vlhkost se zvyšuje ? na humnech na hvozdech v náduvnících v silech
11
10 sladový květ vzniká ? při leštění sladu
při třídění ječmene na sítech při odklíčkování při namáčení ječmene
12
Správné odpovědi
13
1 ječmene jarního slad se vyrábí z: pšenice jarní pšenice ozimé
ječmene ozimého
14
2 princip výroby spočívá v: zvýšení vlhkosti a tím se zvýší množství živin vzniku enzymů, které mění nerozpustný škrob na rozpustné jednoduché cukry vzniku klíčku, který obsahuje minerální látky potřebné pro pivo zvýšení obsahu tuku
15
3 klíčivost semen musí být větší jak: 82 % 87 % 92 % 97 %
16
zrna, která jsou malá a propadnou sítem
4 co je to zadina ? lehká zrna, která plavou při namáčení velká zrna, která neprojdou sítem při třídění semena plevelů zrna, která jsou malá a propadnou sítem
17
5 před klíčením se zvyšuje vlhkost ze 14 % na ? 45 % 50 % 55 % 60 %
18
snížení obsahu vody na 5 %
6 princip hvozdění spočívá v: vyklíčení obilek během 7 dnů snížení obsahu vody na 5 % konečné vyleštění sladu namáčení a zvyšování vlhkosti
19
7 klíčení probíhá na humnech na hvozdech v náduvnících v silech
20
8 vlhkost se zvyšuje ? na humnech na hvozdech v náduvnících v silech
21
9 vlhkost se zvyšuje ? na humnech na hvozdech v náduvnících v silech
22
10 při odklíčkování sladový květ vzniká ? při leštění sladu
při třídění ječmene na sítech při odklíčkování při namáčení ječmene
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.