Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
HACCP
2
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám Moravský Krumlov Mgr. Dana Frimlová Název projektu: Rozšiřování kompetencí žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.09/ Název učebního materiálu VY – 52 – FM – 20 HACCP Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce:
3
Pracovní list je určený pro žáky 1. 2. i 3. ročníků Kuchař číšník.
Jde o motivační a aktivační materiál při vizuálním poznávání hygienických, technických a technologických předpisů. Možnost využití: aktivace žáků na začátku odborného výcviku, diagnostika získaných vědomostí, zpětná vazba pro žáky, jak dobře zvládají učivo. Metodický pokyn: Materiál lze použít dataprojektorem nebo vytisknout jako pracovní list. Pomůcky: dataprojektor, psací potřeby, papír.
4
Co je HACCP Hazard znamená riziko nebo nebezpečí vzniku nákazy, poranění nebo podobnou újmu na zdraví člověka Analysis to je analýza pravděpodobnosti vzniků kontaminace pokrmů. Hodnotí se závažnost této kontaminace a také to, proč a jak nebezpečí vzniklo Critical Control Point jsou kritické kontrolní body označující konkrétní fázi výroby, ve které hrozí riziko kontaminace potravin, a kterou se snažíme kontrolovat a vznikající nebezpečí odstranit
5
Proč HACCP? Jde o pravidla, která jsou zákonem stanovenou povinností.
Platí pro celý proces výroby potravin od prvovýroby až po konečného spotřebitele.
6
Jedná se o pravidla : Technická Technologická Hygienická
7
ŠPATNĚ !!!! Technická (skladovací) pravidla
8
Hygienická pravidla: masové oddělení, varný prostor skladování ŠPATNĚ!!!!
9
ŠPATNĚ!!!! Bezpečnostní a hygienická pravidla – oprýskané nádobí, cezení brambor
10
Špatné a nevhodné oblečení do kuchyně
11
Vhodné oblečení
12
Technologická pravidla
Každý výrobce potravin musí dodržovat správné výrobní postupy a dodržovat normy.
13
Receptury jsou různé, pro každý obor platí hlavě správnost a hygiena
14
Ledničky - správně
15
Sklady chladící - správně
16
Sklad a úpravna brambor- správně
17
Úsek na úpravu masa - správně
18
Umývárna černého nádobí - správně
19
Varný prostor - správně
20
Kontrolní otázky: Co znamenají písmena HACCP. Kdo nařídil HACCP?
Jaké předpisy jsou v souboru HACCP? Které předpisy jsou přímo pro tebe (kuchaře – číšníka)? Vysvětli správné skladování potravin.
21
Zdroje a literatura DOČKAL, Petr. Haccp [online]. Dostupný na WWW: < Obrázky: Archiv autora
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.