Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most • 706 696 • DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Bukaschool Název školy Soukromá hotelová škola Bukaschool s.r.o., Kmochova 1823, Most Vyučovací předmět Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh Úvod do gastronomie Ročník 1.-2. ročník Jméno autora Ing. Roman Sejval Období tvorby DUM červen 2012 Označení DUM Úvod do gastronomie Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Anotace Žák je seznámen s pojmem gastronomie, z čeho se gastronomie skládá, jak se rozděluje a co ji v současné době nejvíce ovlivňuje.
2
Složení slova GASTRONOMIE
ÚVOD DO GASTRONOMIE Složení slova GASTRONOMIE Starořecké: GASTER (žaludek) NOMOS (mrav, zvyk) GASTRONOMIE je podle Brillat-Savarinana vztah člověka k výživě, stravě a kuchařskému umění. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“
3
Problematika současné gastronomie
ÚVOD DO GASTRONOMIE Problematika současné gastronomie zvyšování podílu jídel konzumovaných mimo domov nové stravovací zvyklosti hostů velký důraz je kladen na kvalitu potravin nové kulinářské a technologické postupy nedostatek kvalitních pracovních sil v gastronomii vysoké mzdové náklady obrovská nabídka surovin problematika kvality a kvantity potravin změna potřeb společnosti a změna životního stylu „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“
4
CO OVLIVŇUJE SOUČASNOU GASTRONOMII? Nové suroviny
ÚVOD DO GASTRONOMIE CO OVLIVŇUJE SOUČASNOU GASTRONOMII? Nové suroviny Nové technologie a stroje Nové požadavky strávníků GLOBALIZACE „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“
5
Nové stroje a nové technologie
ÚVOD DO GASTRONOMIE Nové stroje a nové technologie Současný rychlý tep doby se odráží i v gastronomii. Denně se setkáváme s novými stroji a s novými technologiemi. Některé z nich jsou zcela nové (indukční sporáky, mikrovlnný ohřev), jiné jen využívají dávno známých skutečností a pouze je dovádějí do technické dokonalosti (vaření v páře, vaření pod tlakem, nebo naopak za sníženého tlaku, tzv. Delta-systém atd.) KONVEKTOMAT, STEAMER, VAŘENÍ VE VAKUU, TURBOCHEF, INDUKCE… „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“
6
Nové suroviny ÚVOD DO GASTRONOMIE
Denně se také setkáváme s novými surovinami a potravinami. Zejména díky vlivu etnických kuchyní, geneticky modifikovaných potravin a konvenienci výrobků. Stírá se vliv sezony a teritoria… „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“
7
Požadavky strávníků ÚVOD DO GASTRONOMIE
Strávníci jsou stále lépe informováni o kvalitě a výživové hodnotě stravy. Strávníci hledají větší nabídky, která by uspokojila nejen jejich potřebu nasycení, ale také jejich touhu po zdravé výživě. Problém západní Evropy a Severní Ameriky - obezita Světový problém podvýživa. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“
8
Gastronomie je tedy věda zabývající se otázkou výživy,
ÚVOD DO GASTRONOMIE Celkové shrnutí…. Gastronomie je tedy věda zabývající se otázkou výživy, základních tepelných úprav, způsoby vaření, zbožíznalstvím, stolováním a kombinací pokrmů s nápoji. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“
9
ÚVOD DO GASTRONOMIE BIBLIOGRAFICKÉ CITACE
Doporučená literatura ke studiu: METZ, Reinhold a kol. Restaurace a host. Základní odborné vědomosti. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles cz., ISBN „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.