Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, 273 03
EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
2
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
AUTOR: Marcela Krombholzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_Technika obsluhy_Nápoje_Víno_9 TÉMA: Výroba vína I (23 listů) OBDOBÍ: 01 – 2013 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/
3
Anotace Tento materiál je určen pro výuku žáků středních odborných škol, oborů: Hotelnictví a turismus, Gastro a Kuchař-číšník v předmětech Technika obsluhy, Potraviny a nápoje a Potraviny a výživa. Je zaměřen na seznámení s vínem a vinařstvím v celé jeho šíři, od historie a oblastí pěstování, jeho rozšíření po světě, škále nejznámějších odrůd, výrobě, podávání, skladování i uplatnění v gastronomii a to jak vín tichých, tak i šumivých. NEZNÁMÝ. Sklanice na víno [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
4
Výroba vína Výroba tichých vín
Technologické postupy výroby se liší nejen kraj od kraje, ale dokonce vinařství od vinařství NEZNÁMÝ. [cit ]. Dostupný na WWW:
5
Bílá vína Růžová vína Červená vína
Hrozny se rozdrtí, rmut se pár hodin maceruje, kvasné nádoby jsou naplněny vylisovaným moštem. Mošt se scedí, rmut vylisuje. Kvašení Růžová vína rmut z modrých odrůd - „naležet“ jen pár hodin = částečná extrakce červených barviv. Poté lisování a zpracování jako víno bílé Červená vína Odzrněný rmut kvasí se slupkami Ukončení kvašení – lisování rmutu Delší kvašení = více tříslovin Kvašení přes 4 -přidání ČV do rmutu-na 4% obj.alkoholu – uvolnění barviva, x mikroorg. Teplá cesta – zahřívání rmutu NEZNÁMÝ. Crumble and sauce [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
6
Postup při výrobě bílého a červeného vína
Postup výroby bílého/růžového vína Sběr hroznů (vinobraní) Odstopkování a drcení hroznů Lisování Fermentace Jablečnomléčná fermentace (v některých případech) Školení vína Lahvování Postup výroby červeného vína Sběr hroznů (vinobraní) Odstopkování a drcení hroznů Nakvášení hroznů Fermentace Lisování Jablečnomléčná fermentace Školení vína Lahvování TOURNESOL. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
7
Hrozny se odstřihnou nebo odříznou vinařským nožem
Sklizeň Hrozny se odstřihnou nebo odříznou vinařským nožem Použití povolenood :
8
Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz
9
Ruční sklizeň za pomoci moderní techniky
Použití povolenood :
10
Hrozny se sklízejí na valník
VOLNÉ DÍLO. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
11
Strojová sklizeň U velmi kvalitních vín a terroir – pouze ruční sklizeň! Harvesting Sauvignon Blanc grapes with a Gregoire machine in the Côtes de Duras in South West France JOHN. [cit ]. Dostupný na WWW:
12
Odzrnění a Lisování Oddělit třapiny od bobulí.
Nesmí se porušit pecičky, aby se do moštu nedostaly hořčiny a trpkost Použití povolenood :
13
Staré lisy Použití povolenood :
14
DAVITYDAVE. [cit ]. Dostupný na WWW:
15
Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz
16
Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz
17
Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz
18
ROSIER, Jean-Marc. [cit ]. Dostupný na WWW: LEVORK. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
19
Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz
20
Lisování Chardonnay: MALLEN, Megan. http://commons. wikimedia
Lisování Chardonnay: MALLEN, Megan. [cit ]. Dostupný na WWW:
21
Výlisnost 60 – 80% Použití povolenood :
22
Samotok - Hlavní podíl - dotažek
Samotok vzniká spontánním ptraskáním bobulí, bez lisování. Zralé bobule tlakem praskají samy. Vytéká vinný mošt Použití povolenood :
23
Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz
24
Matolina Zbytky po vylisování moštu
Použití povolenood :
25
Kdo to ví…? 1. Jaký je Rozdíl mezi výrobou bílých, růžových a červených vín? 2. Jaká je v % výlisnost hroznů? 3. Co znamenají výrazy Samotok-hlavní podíl-dotažek? 4. Co je to Matolina?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.