Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

2 Obor: Autoelektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Tomáš Dolina
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí T Elektromotorky přídavných zařízení Obor: Autoelektrikář Ročník: Vypracoval: Tomáš Dolina Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

3 Stěrače Motorek se skládá ze statoru a rotoru, mechanického převodu opatřeného doběhovým kontaktem, který musí zaručit dojetí do základní polohy. Motorky mohou být řešeny jako jednorychlostní ( zpravidla pro zadní stěrač) nebo dvourychlostní (pro přední stěrače). Dvourychlostní motorek je ještě vybaven třetím kartáčem.

4 Stěrače

5 Intervalové spínače (cyklovače)
- mají za úkol snížit počet kyvů bez zpomalení pohybu, - slouží aby se v určitém časovém intervalu stírání opakovalo, - používají se elektronické cyklovače, které mohou být s přednastaveným časovým intervalem nebo cyklovače nastavitelné.

6 Ventilátor topení Rychlost otáček elektro-motoru je měněna pomocí předřadných odporů Zpravidla se jedná o od-porovou destičku s více rezistory, která bývá vět-šinou doplněna o tepel-nou pojistku.

7 Ventilátor topení

8 Ostřikovače Používají se odstředivá nebo zubová elektročerpadla, která dopravují kapalinu z nádržky pomocí hadiček do trysek.

9 Elektricky ovládané střešní okno nebo celá střecha
Pomocí tlačítek a servomotorků lze otevřít střešní okno do několika poloh nebo tlačítkem zasunovat, příp. vysunovat elektrickou střechu.

10 Elektrické nastavení sedadel
Umožňuje nastavení polohy sedadla, opěradla a bederní opěrky. Systém může být doplněn o paměť se třemi různými nastaveními. Zároveň se sedadlem se také nastavují zpětná zrcátka po stranách podle nastavení uživatele.

11 Elektrická zrcátka Zrcátka jsou nastavována pomocí vícefunkčního spínače a následně pomocí servomotorků, které pohybují sklem nahoru a dolů nebo doprava a doleva.

12 Spouštění okna Provádí se pomocí tlačítek na dveřích buďto jenom u řidiče nebo všech čtyřech. Stahování je řešeno pomocí elektromotorku, doplněného o koncové spínače, aby se motorek po dojetí okna do koncové polohy sám vypnul. Elektromotor je doplněn o šnekový převod.

13 Centrální zamykání Centrální zamykání může být ovládáno klíčem nebo dálkovým ovládáním a současně musí být zachováno mechanické zamčení vozidla. Ovládací elekromotorek se skládá z vlastního motorku s redukční převodovkou a hřebenovým mechanismem a mikrospínačem pro určení polohy (odemčeno – zamčeno), proto tyto motorky mají pět vodičů. Zadní elektromotorek je pouze motorek, který je ovládaný, proto má pouze dva vodiče.

14 Centrální zamykání

15 Děkuji Vám za pozornost Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010
Tomáš Dolina Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google