Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
2
ČAJ OVOCNÝ
3
CHARAKTERISTIKA Jsou směsi sušeného ovoce jejichž výluh poskytuje osvěžující a lahodný nápoj. Do některých se přidávají i sušené části rostlin /květ ibišku/ a přírodní výtažky z plodů ovoce / černý rybíz, jahoda, malina …/
4
DRUHY V PRODEJI OVOCNÝ ČAJ PORCOVANÝ -
JEDNODRUHOVÝ - jahodový, malinový….. SMĚSI – jablko se skořicí… OVOCNÝ ČAJ SYPKÝ - BABIČČINA ZAHRÁDKA OVOCNÝ ČAJ S EXOTICKOU PŘÍCHUTÍ…
5
JAKOST OVOCNÝCH ČAJŮ ROZHODUJÍCÍ JE SENZORICKÉ HODNOCENÍ.
OVOCNÝ ČAJ MUSÍ BÝT SUCHÝ, VZHLED A VŮNĚ ODPOVÍDAJÍCÍ SLOŽENÍ. NESMÍ BÝT VLHKÝ, PLESNIVÝ, BEZ CIZÍHO PACHU A PŘÍCHUTĚ.
6
PŘÍPRAVA ČAJE K PRODEJI
JEDNÁ SE O DOPLŇOVÁNÍ OVOCNÉHO ČAJE DO REGÁLU. ZDE DODRŽUJEME OBMĚNU ZÁSOB. KONTROLUJEME DATUM TRVANLIVOSTI. KONTROLUJEMEM SPRÁVNOU CENOVKU.
7
SKLADOVÁNÍ OVOCNÉHO ČAJE
V SUCHÝCH, ČISTÝCH, DOBŘE VĚTRATELNÝCH SKLADECH. TEPLOTA DO 20°C, VLHKOST DO 70%. CHRÁNÍME PŘED SLUNCEM. SKLADUJEME SPOLEČNĚ S OSTATNÍMI ČAJI. JSOU AROMATICKÉ, PROTO ODDĚLENĚ OD ZBOŽÍ HYDROSKOPICKÉHO.
8
OPAKOVÁNÍ JAKÝ JE POSTUP PŘI DOPLŇOVÁNÍ OVOCNÝCH ČAJŮ DO REGÁLŮ?
JAK ROZDĚLUJEME OVOCNÉ ČAJE? JAK SKLADUJEME OVOCNÉ ČAJE? JAK HODNOTÍME OVOCNÉ ČAJE?
9
ZDROJE Odborná učebnice: Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ POTRAVINÁŘSKÉHO ZBOŽÍ PRO 3. ROČNÍK středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. v Praze roku 1997
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.