Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu"— Transkript prezentace:

1 Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor DUM Mgr. Hana Polanecká Název DUM Francie Kód DUM VY_32_INOVACE_6.1.18 Datum vytvoření Předmět Zeměpis Tematická oblast Evropa Výstup ŠVP Žák zhodnotí francouzské hospodářství a přírodní a společenské činitele cestovního ruchu. Anotace DUM Hospodářská charakteristika Francie. Metodický popis Materiál slouží ke zkvalitnění výuky.  Hodnocení Prezentace je vhodným doplňkem k přiblížení této turisticky atraktivní oblasti. Autor prohlašuje, že řádně uvedl všechny použité zdroje. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 F R A N C I E Hlavní město: PAŘÍŽ Francouzština Euro
Marseille, Lyon, Štrasburk, Le Havre,

3 Od časů krále Ludvíka XV. , v první polovině 18
Od časů krále Ludvíka XV., v první polovině 18. století, je Paříž trvale předním kulturním střediskem Evropy. Právě tady se psaly důležité kapitoly světové politiky, dějin a umění. Zrodila se tu gotika (katedrála Notre Dame), světoznámá univerzita Sorbonna i pojem francouzského parku. Rozpory ve společnosti vyústily roku 1789 v buržoazní revoluci. Známé vězení Bastila bylo tehdy zbouráno. Bohatství panovníků, šlechty a církve připomínají četné zachované památky různých stavebních slohů (v zámku Louvre najdeme např. zřejmě nejznámější obraz na světě – Monu Lisu). V novodobém vývoji byla Paříž místem mnoha mírových jednání, např. po první světové válce (Versailleská smlouva).

4 Obyvatelstvo Převážně Francouzi. V okrajových částech země žijí menšinové národy (např. Alsasané, Bretoňci, Katalánci, Korsičané). Významnou menšinou jsou přistěhovalci z bývalých kolonií (např. Alžířané, Tunisané).

5 Hospodářství Patří k nejvyspělejším hospodářským velmocím světa s výkonným průmyslem i zemědělstvím. Zemědělství využívá více než ½ území. Pěstují se především obilniny, řepa cukrovka, brambory a olejniny. Významné je pěstování vinné révy  produkce vína, Chov vepřů a hovězího dobytka (1. místo v Evropě)  produkce masa, mléka a sýrů Rybolov, chov ústřic, Patří k největším producentům a vývozcům zemědělských produktů v Evropě.

6 Průmysl Ložiska paliv nejsou velká, ropa a uhlí se musí dovážet.
Těžba: draselných solí, železné rudy, bauxitu, uranu. 75% elektrické energie se vyrábí v jaderných elektrárnách. Průmyslová odvětví: Strojírenství, výroba dopravních prostředků (např. Renault, Peugeot, letadla Airbus), zbrojní průmysl. Elektrotechnika Petrochemie (Marseille) Spotřební chemie (kosmetika – zn. Vichy, Garnier, Yves Rocher, L´Oreal), Průmysl oděvní, Potravinářský průmysl.

7 Cestovní ruch Pro své kulturní památky je Francie cílem mnoha návštěvníků z celého světa. K nejnavštěvovanějším na světě patří Paříž. Paříž – Notre Dame Foto z archivu autora

8 Paříž Jen v málokteré evropské zemi má hlavní město v hospodářství a společnosti tak významné postavení jako Paříž ve Francii. Je sídlem všech ústředních orgánů a nejvýznamnějším střediskem ekonomiky, kultury a vědy Francie. Jsou zde umístěny také četné mezinárodní instituce: Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), sekretariát Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a Evropská centrála národní kriminální policie (INTERPOL). Je často označována jako „město módy“. Zdejší módní návrháři a jejich salony patří k nejuznávanějším na světě ( např. Yves Saint Laurent, Louis Vuitton). Světově proslulé jsou francouzské parfémy (např. Chanel, Dior).

9 Louvre Obraz Mona Lisa Foto z archivu autora

10 Dominantou Paříže je Eiffelova věž (výška 300 m)
Dominantou Paříže je Eiffelova věž (výška 300 m). Byla postavena podle plánu Gustava Eiffela jako symbol světové výstavy konané v Paříži roku Dříve byla odmítána a považována za ostudné monstrum jinak malebného města. Eiffelova věž Foto z archivu autora

11 Vítězný oblouk Foto z archivu autora

12 Zámek Versailles Foto z archivu autora

13 Moulin Rouge Foto z archivu autora

14 Grenoble – středisko Savojských Alp, ZOH 1968
Foto z archivu autora

15 Lyon Foto z archivu autora

16 Avignon – město obepnuté hradbami, kterému vévodí Papežský palác
Pont st. Benézet – most opěvovaný v písni Súr le pont d´Avignon

17 Provence - levandule v květu
Foto z archivu autora

18 Arles – město na řece Rhôně, jehož součástí jsou římské památky.
Foto z archivu autora

19 Arles – žlutá kavárna, vzpomínka na malíře Vincenta van Gogha
Foto z archivu autora

20 Camargue – přírodní rezervace v deltě Rhôny, na lagunových jezerech ochrana plameňáků, bílých koňů a divokých černých býků. Foto z archivu autora

21 Le Grand Canyon Verdon – největší kaňon v Evropě
Foto z archivu autora

22 Foto z archivu autora

23 i tudy někdy vede slavná Tour de France
Col du Galibier [2645 m n.m.] – i tudy někdy vede slavná Tour de France Foto z archivu autora

24 Cannes – festivalový palác - chodník slávy Foto z archivu autora

25 Seznam použitých zdrojů:
HÜBELOVÁ, Dana a Petr CHALUPA. Zeměpis: učebnice. 1. vyd. [i.e. 2. vyd.]. Brno: Nová škola, 2010, 95 s. Duhová řada. ISBN JEŘÁBEK, Milan a Vít VILÍMEK. Zeměpis světa: učebnice zeměpisu pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 1997, 60 s. ISBN Encyklopedie Zeměpis světa. V Praze: Columbus, 2002, 512 s. ISBN


Stáhnout ppt "Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google