Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Potraviny a výživa – Sýry
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE POV Název DUMu POV K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Potraviny a výživa Vzdělávací okruh Mléčné výrobky - sýry Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace seznamuje žáky s mléčnými výrobky – sýry – výroba, složení, druhy, použití, skladování, vady Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Sýry – výroba, druhy sýrů – měkké, tvrdé, s plísní, ovčí, kozí Datum
2
Druhy, použití, skladování, vady
Sýry Druhy, použití, skladování, vady
3
Výroba sýrů Vyrábí se z mléka kravského, ovčího, kozího
Mléko se vysráží kysáním – zrající sýry Mléko se vysráží pomocí syřidla Sýry mají různou dobu zrání
4
Složení sýrů Sýry obsahují Minerální látky – vápník, fosfor
Vitamíny – skupiny B, A, D
5
Druhy sýrů - měkké Čerstvé sýry – žervé, imperiál, cottage
Zrající sýry – Romadúr, dezertní sýr, pivní sýr, olomoucké tvarůžky Tavené sýry – smetanový, Apetito, Tomík Pařené sýry - Mozarella
6
Tvrdé sýry Eidamského a Ementálského typu – eidamská cihla, Ementál, Gouda Sýry uzené
7
Plísňové sýry S plísní na povrchu – Hermelín, Camembert
S plísní uvnitř – Niva, Rokfór
8
Ovčí sýry Brynza Pařené – oštěpek, parenica
9
Kozí sýry Kozí sýry jsou vhodné pro alergiky s alergií na kravské mléko - Mikeš, Hněvšín
10
Použití sýrů Samostatné pokrmy – smažený sýr, sýrové fondy, nákypy
Pomazánky Přísady do polévek Teplé i studené předkrmy Saláty Do těst
11
Skladování sýrů Skladujeme v chladírnách při teplotě + 2°C až 12°C
Musí být zabaleny nebo v uzavřených obalech (zrající sýry)
12
Vady sýrů Přezrálost Deformace tvaru
Vysychání, ztvrdnutí, napadení roztoči, mouchami, hmyzem Hniloba Plíseň
13
Samostatný úkol Zařaď sýry: Romadůr Apetito Niva Brynza Mikeš
14
Správná odpověď Romadůr – měkký sýr - zrající
Apetito – měkký sýr - tavený Niva – plísňový sýr Brynza – ovčí sýr Mikeš- kozí sýr
15
Použitá literatura Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN Obrázky: [cit ]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: <
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.