Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SŠ-COPT Uherský Brod Pavel Gabrhel ak. soch. Výtvarná příprava 1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SŠ-COPT Uherský Brod Pavel Gabrhel ak. soch. Výtvarná příprava 1."— Transkript prezentace:

1 SŠ-COPT Uherský Brod Pavel Gabrhel ak. soch. Výtvarná příprava 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 13) Písmo – vznik a vývoj Název sady: Výtvarná příprava Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem „Písmo – vznik a vývoj“, je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jakým způsobem se vyvíjelo písmo. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu výtvarné přípravy na naší SŠ.

3 PROČ bylo písmo tak důležité ?
Písmo je jedním z nejdůležitějších rozlišovacích znaků fáze lidského vývoje – civilizace. Civis = latinské označení obyvatele města Vývoj písma umožnil lidem rozšířit vliv na větší oblasti a předávat vědomosti a informace z jedné generace na druhou. Vývoj písma umožnil lidem komunikovat, aniž by mluvili. Informace se mohli předávat na velké vzdálenosti, aniž by se spoléhalo na poslovu paměť.

4 JAK byly vedeny záznamy před vynálezem písma ?
První záznamy – kosti s vyrytými zářezy – jsou přibližně 30 000 let staré. Objev, který ukázal, že řada značek na mnoha kostech byla vyryta během určitého časového období. Tyto kosti pravděpodobně sloužili k vedení záznamů o lovné zvěři, dobytku, bojovnících nebo fázích Měsíce.

5 Mezi pokročilejší způsoby vedení účtů patřilo vázání
uzlů na provázku, dovedené k dokonalosti jihoamerickými Inky.

6 Provázek, uzel i mezery měly svůj význam,
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Přestože měl systém barevných provázků a uzlů svá ome-zení, byl dostatečně propracovaný a pomohl vést Inkům administrativu říše. Inkové neměli žádný systém písma, ale vyvinuli složitý způsob zaznamenávání informací pomocí provázků a uzlů. Každé zařízení, zvané kipu, sestávalo z hlavního provazu, k němuž bylo přivázáno až sto barevných rovázků. Provázek, uzel i mezery měly svůj význam, ale jejich kód se nepodařilo dešifrovat.

7 38 000 let před Kristem První umělecké projevy dávných lidí byly skalní kresby a malby z nichž v Evropě nejznámější jsou ve Španělsku – Altamíra a ve Francii – Lascaux. Jeskynní malba z jeskyně Altamira Jeskynní malba z jeskyně Lascaux

8 3 500 let před Kristem - PIKTOGRAMY

9 Počátky písma nalezneme v oblasti mezi
Tigridem a Eufratem, ve starověké Mezopotámii a na Středním východě. Toto písmo bylo původně mnemotechnickou pomůckou, zjednodušenými nákresy, (obrázkové písmo) piktogramy, které se vázaly ke zvukové podobě slova, slabiky. Spojením několika piktogramů bylo možné vyjádřit větu i myšlenku.

10 3 000 let před Kristem - HIEROGLYFY
Ze symbolických obrázků starověkých Egypťanů se postupně vyvinulo hieroglyfické písmo plné života a poezie.

11 Používalo se v Egyptě od 4. tisíciletí př. n. l. až do 3. stol.n. l.
Hieroglyfy, v překladu „písmo bohů“, z řeckého hieros – posvátný a glyfein – rýti. Zpočátku byly znaky řazeny svisle, až kolem roku 2000 př. n. l. vodorovně. Hieroglyfy sloužily k monumentálním nápisům psaným na kámen, popřípadě do něj tesaným. Obecné užívání písma usnadnil vynález papyrusových svitků ( př. n. l.).

12 2 500 let před Kristem – KLÍNOVÉ PÍSMO
Obrázkové písmo používa- né v Mezopotámii se proměnilo v první skutečné písmo zaznamenávající hlásky, písmo klínové.

13 Sumerové psali, (vyrývali) seříznutým rákosem do hlině-ných destiček a na stvrzení jejich pravosti používali pečetní válečky.

14 1 500 let před Kristem – ČÍNSKÉ PÍSMO
V této době začali Číňané používat složité písmo obsahu- jící více než 1500 znaků. Toto písmo je znakové a kombinací různých znaků vyjadřuje pojmy.

15 1 300 let před Kristem – FÉNICKÉ PÍSMO
Féničané byli semitským národem mořeplavců a bchodníků. Obyvatelé Sýrie a Palestiny. Sídlili na libanonském pobřeží a při svých cestách Středomořím poznali egyptská písma i klínopisy. Jejich písmo obsahovalo 22 hláskových znaků. Čte a píše se zprava doleva a mezi slovy nejsou mezery.

16 1 000 let před Kristem – ŘECKÉ PÍSMO
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1 000 let před Kristem – ŘECKÉ PÍSMO Řecké písmo západní, asi 8. – 7. stol. př. n. l. Venedské runy a jejich přepis do latinky a cyrilice Řecké písmo západní, asi 8. – 7. stol. př. n. l. Řekové přinesli do Evropy fénickou abecedu a přidali k ní samohlásky. Všechny západní abecedy vycházejí z řecké.

17 OTÁZKY NA ZÁVĚR Co jsou hieroglify, kde se používaly?
Co jsou piktogramy a jejich využití v současnosti. Kde vzniklo klínové písmo

18 Zdroje pro textovou část
ODEHNALOVÁ, Alena. 1. vyd. Brno: CERM, 1997, 212 s. ISBN POKORNÁ, Miluše. Kaligrafie: krása písma. Vyd. 1. Brno: CP Books, 2005, 159 s. Výtvarné techniky (CP Books). ISBN YOUNGOVÁ, Caroline a Fiona WATTOVÁ. Kaligrafie. 1. české vyd. Ilustrace Chris Lyonová, Paul Sullivan. Bratislava: Príroda. ISBN PARRAMÓN, José María. Jak kreslit: historické pozadí, materiály a pomůcky, techniky a postupy, teorie a praxe umění kresby. České vyd. 2. Překlad Magdalena Pechová. Praha: Jan Vašut, 1998, 112 s. Jak na to (Jan Vašut). ISBN SMITH, Stan. Kurs kresby: krása písma. 1. vyd. Praha: Ikar, 1995, 159 s. Výtvarné techniky (CP Books). ISBN

19 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 5 [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: ˂ ˃ Snímek 7 [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: ˂ %281%29.jpeg ˃ ˂ ˃ Snímek 8 [cit ]. YOUNGOVÁ, Caroline a Fiona WATTOVÁ. Kaligrafie. 1. české vyd. Ilustrace Chris Lyonová, Paul Sullivan. Bratislava: Príroda. ISBN Snímek 10 [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: ˂ ˃ Snímek 12 [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: ˂ ˃

20 Snímek 13 [cit. 2012.05.12.]. Dostupný pod licencí Public Domain na www:
˂ Snímek 14 [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: ˂ ˃ Snímek 15 [cit ]. POKORNÁ, Miluše. Kaligrafie: krása písma. Vyd. 1. Brno: CP Books, 2005, 159 s. Výtvarné techniky (CP Books). ISBN Snímek 16 [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: ˂ ˃


Stáhnout ppt "SŠ-COPT Uherský Brod Pavel Gabrhel ak. soch. Výtvarná příprava 1."

Podobné prezentace


Reklamy Google