Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, 73801 Frýdek-Místek IČ 13644301.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, 73801 Frýdek-Místek IČ 13644301."— Transkript prezentace:

1 Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_ 32_ INOVACE_ 6_18TvrS-17 Název tematické oblasti (sady) Zdění Název vzdělávacího materiálu Zdivo Ytong Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Optimální řešení pro obvodové zdivo z nové produktové řady, kotvení příčky Klíčová slova Druhy tvárnic, překlady, nářadí Vzdělávací obor, pro který je materiál určen ZEDNÍK – H/01 STAVEBNICTVÍ – M/01 Ročník I. – lll. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Tvrdý Štěpán Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 5 180kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tvrdý Štěpán Dostupné z portálu

2 Ytong Zdivo z tvárnic

3 TEPELNĚIZOLAČNÍ TVÁRNICE
NOVÁ PRODUKTOVÁ ŘADA TVÁRNIC+ šířky: 375, 450, 499 mm RU až 5,94 m².K/W značka pórobetonu: P1, P2-350 Ještě lepší tepelněizolační vlastnosti Bez dodatečného zateplení Inovace dle EPBD 2020

4 OPTIMÁLNÍ ŘEŠENÍ PRO OBVODOVÉ ZDIVO
Pasivní dům Tepelný odpor R Ukazuje, jak velký je odpor konstrukce při prostupu tepla. Obecně platí, že čím je hodnota R vyšší, tím jsou tepelněizolační vlastnosti lepší. Součinitel prostupu tepla U Ukazuje, kolik tepla projde jedním čtverečním metrem konstrukce při rozdílu teplot na vnější a vnitřní straně konstrukce. Čím je hodnota U nižší, tím jsou izolační schopnosti zdiva větší. Ytong Theta+ Tloušťka 500 mm Nízkoenergetický dům Energeticky úsporný dům Ytong Lambd+ +Ytong Multipor Tloušťka 450 mm + 50 mm Ytong Lambda+ Tloušťka 450 mm Ytong Lambda+ Tloušťka 375 mm

5 VYPLATÍ SE ZATEPLIT OBVODOVÉ ZDIVO?
Běžné zdivo se zateplením Klady eliminace tepelných mostů a možného nekvalitního zdění užší stěna a výstavba zateplovacího systému mimo základovou desku zvýšená akumulace objektu zabrání přehřátí objektu v létě a promrznutí v zimě Zápory nižší odolnost proti mechanickému poškození povrchu stěny nutnost v rámci projektu provést tepelně-technický výpočet pro stanovení správné tloušťky izolantu návratnost zateplení je jistá, ale dlouhodobá veliké nebezpečí nedodržení přesného technologického postupu výrobce zateplovacího systému (riziko vzniku plísní, kondenzace vlhkosti mezi izolantem a zdivem) zateplení stárne, po letech je nutná rekonstrukce riziko napadení ptactvem z důvodu dunivého zvuku fasády (datel apod.)

6 VYPLATÍ SE ZATEPLIT OBVODOVÉ ZDIVO?
Tepelněizolační zdivo bez zateplení Klady Ytong Lambda+ tl.375 splňuje požadavky energeticky úsporného domu Ytong Lambda+ tl.450 splňuje požadavky nízkoenergetického domu zateplení vydrží po celou dobu "života" stavby bez změn úrovně zateplení (stárnutím materiálu) zabrání přehřátí objektu v létě a promrznutí v zimě nižší náklady za práci a materiál při výstavbě zateplení vyšší pevnost povrchové úpravy zachování prodyšnosti a nulová kondenzace vlhkosti při správné zvolené tloušťce materiálu Zápory při nedodržení technologického předpisu zdění hrozí vznik tepelných mostů při tloušťce stěny 450 a 500 mm nutné správné vyřešení kombinace nosných obvodových překladů

7 Založení první vrstvy tvárnic
Před zahájením zdění provedeme kontrolu rovinnosti základů (desky, pásu) a jejich srovnání do tolerance 20 mm.

8 ZAKLÁDÁNÍ ROHŮ V každém rohu budovy se osadí rohová tvárnice. Výšku a uložení je nejlepší nastavit pomocí nivelačního přístroje (můžeme použít i jiné zařízení s přesností ±1 mm). Nejdříve je nutné usadit tvárnici v nejvyšším bodě základu!

9 Jako první ukládáme tvárnici v nejvyšším rohu základové desky, pery k vnějšímu líci. Tvárnici
osadíme na vápenocementovou maltu tloušťky min. 20 mm v celé ploše tvárnice. Zkontrolujeme výškové osazení tvárnic ve všech rozích. Na základový pás nebo základovou desku naneseme po očištění štětkou penetrační nátěr. Rozprostřeme a natavíme hydroizolaci v pásu šířky min. 500 mm předepsanou v projektu. Napojení pásů řešíme přesahem min. 150 mm. Vyměříme přesné rozměry půdorysu a polohu budoucích obvodových stěn dle projektu. Tvárnici stabilizujeme poklepem gumovou paličkou. Přitom kontrolujeme vodorovnost tvárnice v obou směrech.

10 PŘESNÉ NOSNÉ TVÁRNICE P2-350 n Výjimečné tepelněizolační vlastnosti
n Snadné a rychlé zdění bez odpadu Stejné technické vlastnosti ve všech směrech RU až 3,72 m².K/W šířky: 200, 250, 300, 375 mm značka pórobetonu: P P P P P6-650 CO ZNAMENÁ OZNAČENÍ PÓROBETONU YTONG P2-350 Zaručená pevnost v tlaku v (N/mm2) Objemová hmotnost (kg/m3)

11 NOSNÉ ZDIVO Zdicí maltu Ytong nanášíme pomocí zubaté lžíce. Maltujeme
v celé ploše (šířce) zdiva! Další vrstvy již zdíme na tenkovrstvou maltu Ytong tl.1 až 3 mm. Přesné osazení tvárnic kontrolujeme vodováhou. Případné výškové nerovnosti zarovnáme hoblíkem.. Vodováhou kontrolujeme osazení tvárnic nejen vodorovně, ale i svisle! Při zdění používáme výhradně gumovou paličku. Tvárnice bez pera a drážky nanášíme zdicí maltu i na svislou stěnu tvárnic. Dodržujeme správnou vazbu tvárnic v případě vynechání otvoru ve stěně. Svislé přesahy tvárnic musí být min. 100 mm.

12 NAPOJENÍ NOSNÝCH STĚN Napojením nosné stěny vytvoříme plnou vazbu s obvodovou stěnou. Detail vazby vnitřní a obvodové stěny. Při použití hladkých tvárnic (bez pera a drážky) musíme nanést lepicí maltu i na svislou stěnu tvárnice. Nosnou vnitřní stěnu spojíme s obvodovou stěnou napevno – vazbou zdiva. První řadu tvárnic klademe na vápenocementovou maltu min. tloušťky 20 mm, přitom neustále kontrolujeme rovnost s obvodovou stěnou. Dbáme na rovinnost a kolmost i ve svislém směru.

13 PŘESNÉ PŘÍČKOVKY Nízká hmotnost Vysoká požární odolnost
Snadné a rychlé zdění bez odpadu Vysoká přesnost vyzděných stěn šířky: 50, 75, 100, 125 a 150 mm značka pórobetonu: P2-500 P4-500

14 PŘÍČKA V místě příčky zasadíme do ložné spáry nerezovou spojku zdiva. Spojky zdiva ve spáře upevníme hřebíky. Kotvení dodatečně dozdívané příčky. Spojku zdiva upevníme do nosného zdiva hmoždinkou. Příčky ke stropu neklínujeme, použijeme spojky zdiva nebo montážní pěnu. Polohu budoucí příčky si vyznačíme dle projektu na nosné stěně, přičemž dbáme na svislost. Spojku zdiva můžeme také vmáčknout do maltového lože bez hřebíků. Spojky zdiva zasadíme v každé druhé řadě tvárnic nosné stěny.

15 ZEDNICKÉ NÁŘADÍ PRO PÓROBETONOVÉ ZDIVO

16 Elektronické zdroje: Video:
Xella CZ, s.r.o. Dostupné z URL: Video:


Stáhnout ppt "Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, 73801 Frýdek-Místek IČ 13644301."

Podobné prezentace


Reklamy Google