Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilRobert Liška
3
Potrava člověka
4
Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin,
rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
5
Kontrola: Cukry - ovoce, zelenina, chléb, brambory Tuky - slunečnice, máslo, tučné maso Bílkoviny - maso, mléko, vejce, ryby
6
Živiny: ( zdroj energie)
Bílkoviny – základní stavební látky těla ( růst a obnova tkání) živočišné ( mléko, maso, vejce,.. ) rostlinné ( luštěniny)
7
Tuky – zdroj energie živočišné – máslo, sádlo rostlinné – oleje (zdravější – obsahují méně cholesterolu)
8
Sacharidy – zdroj energie
(cukry) glukóza, fruktóza (ovoce) řepný cukr škrob, brambory, obilniny
9
Poměr živin ve stravě: 60 % cukrů
25 % tuků 15 % bílkovin
10
2. Voda – alespoň 2 l denně 3. Minerální látky – sloučeniny vápníku a fosforu (kosti, zuby), železa ( hemoglobin), jód ( správná činnost štítné žlázy),…
11
4. Vitaminy – nezbytné pro život
přijímáme je hotové nebo jako provitaminy označujeme je písmeny: A, B1, B2, B6,B12, C, D, E, K, ..
12
5. Vláknina – nestravitelná, podporuje
správnou činnost střev ( zelenina, ovoce, celozrnné obilniny, ..)
13
Odpověz: Uveď hlavní skupiny živin člověka. Jaký význam má vláknina v potravě? Proč jsou důležité vitaminy? Uveď příklady K čemu přispívá nadbytek tuků v potravě? Kdo je vegan? Které problémy může mít? Co je to anorexie?
14
Kontrola: cukry, tuky, bílkoviny pro správnou činnost střev např. správný růst, krvetvorbu, odolnost proti nachlazení, dobré vidění, … k obezitě nejí živočišné bílkoviny, to může vést ke zpomalení růstu, snížení obranyschopnosti,.. 6. porucha příjmu potravy
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.