Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích"— Transkript prezentace:

1 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Ústav podnikové strategie Kurzové rozdíly, jejich účtování a vliv na výsledek hospodaření podniku Autor bakalářské práce: Jana Frejlachová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Oponent bakalářské práce: Mgr. Hana Bartošová České Budějovice, červen 2016

2 Struktura prezentace Úvod a cíl práce
Použitá metoda sběru a zpracování dat Výzkumný problém Aplikační část – RICHMONT-CZ a. s. Diskuse výsledků a závěr Doplňující otázka

3 Úvod a cíl práce Úvod: S kurzovými rozdíly se setkávám při účtování hospodářských operací. Rozmanitost případů mě vedla k výběru tématu pro bakalářskou práci. Cíl práce: Specifikovat vliv kurzových rozdílů na hospodářský výsledek podniku.

4 Použitá metoda sběru a zpracování dat
Sběr dat: právní předpisy, odborná literatura, internetové zdroje. Zpracování dat: analýza účtování nejčastějších hospodářských případů, porovnání způsobů účtování, vliv vývoje kurzu EUR a dalších měn.

5 Výzkumný problém Způsob účtování kurzových rozdílů si stanovuje účetní jednotka vnitřním předpisem a může také ovlivnit jejich výši. Výzkumná otázka: Je výhodné používat denní nebo pevný kurz?

6 Aplikační část - RICHMONT-CZ a.s.
zabývá se strojírenskou výrobou, dodává výrobky do zemí Evropské unie a do zahraničí, účtuje v českých korunách a v měně EUR, používá pevný měsíční kurz.

7 Aplikační část - RICHMONT-CZ a.s.
Kurzové rozdíly - závazky: nákup materiálu a služeb, opravné daňové doklady a zálohy. Kurzové rozdíly - pohledávky: prodej výrobků a služeb, opravné daňové doklady a přijaté zálohy.

8 Aplikační část - RICHMONT-CZ a.s.
Kurzový rozdíl – devizový účet v měně EUR, bankovní výpisy. Kurzový rozdíl – valutová pokladna v měně EUR, příjem a výdej hotovosti, výdej záloh a příjem vyúčtování cestovních příkazů. Kurzový rozdíl – daňové hledisko: kurzový zisk nebo ztráta vstupují do hospodářského výsledku podniku a ovlivňují tak daňovou povinnost.

9 Aplikační část - RICHMONT-CZ a.s.
Nerealizovaný kurzový rozdíl - z přecenění majetku a závazků k rozvahovému dni. Porovnání - kurz pevný a denní. Porovnání pevného měsíčního kurzu a průměru denních kurzů za rok 2015. Porovnání vývoje kurzů EUR a USD za léta 2013 až březen 2016, a vývoj dalších měn.

10 Diskuse výsledků a závěr
Z porovnání použití denního a pevného kurzu je vidět, že mírně výhodnější je denní kurz. Je však administrativně náročnější. Navrhuji pečlivě rozlišovat kurz při zpracování vyúčtování cestovních příkazů. Pohyb kurzu má velký vliv na hospodářský výsledek. Cíl byl splněn.

11 Doplňující otázka Otázka vedoucí práce:
Domníváte se, že by bylo pro Českou republiku výhodné přijetí Eura a v jakém časovém horizontu?

12 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích"

Podobné prezentace


Reklamy Google