Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Hnilička Jiří Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_17_ Komiks Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v šestém ročníku. Žák se seznamuje s komiksem.

2 KOMIKS (COMICS)

3 Komiks je literární útvar, ve kterém jsou chronologicky, tedy v postupně v čase, řazeny jednotlivé obrazy (panely). Obrazy jsou umístěny vedle sebe a vzniká z nich příběh. Promluvy postav se zpravidla píší do „bublin“, které jsou umístěny u jednotlivých postav. Předchůdce dnešních komiksů můžeme najít ve starověkém Egyptě nebo v raném středověku. K většímu rozvoji mohlo dojít až po vynálezu knihtisku (1450). V současné době je komiks celosvětově rozšířen (nej. producentem je Japonsko).

4 Název comics vznikl z anglického comic strip (vtipný, humorný proužek - řada tří obrázků).
Čeština si toto slovo převzala jako komiks. Z českých komiksů patří k nejznámějším:

5 Čtyřlístek

6 Rychlé šípy

7 (jednotlivé panely jsou zpřeházeny).
Následující stránky obsahují ukázku z komiksu Vzpoura mozků. Můžete ji použít jako ukázku nebo ji žákům vytisknout a nechat je panely vystřihnout a správně seřadit (jednotlivé panely jsou zpřeházeny).

8 Posádka hvězdoletu "PROMÉTHEUS" se blíží k sluneční soustavě
Posádka hvězdoletu "PROMÉTHEUS" se blíží k sluneční soustavě. Měřeno palubním časem trvala výprava do mraku střelce téměř deset let. Na zemi vsak mezitím přešla staletí. Jaká bude rodná planeta až přistanou? Jak je přivítají lidé? To jsou otázky, na které hledá odpověď každý ze členů posádky. Hlavního cíle výpravy totiž nebylo dosaženo, žádnou civilizaci nenašli. Maji sice nepřeberné množství vzorků z různých planet, dokonce jakousi "živu" z hvězdokupy M23, ale život podobný pozemskému neobjevili. Většina členů posádky spí hybernována ve svých kójích. Loď řídí automat, nad kterým bdí velitel expedice Hal a první pilot Marek. Ačkoliv je hvězdolet v telekomunikačním dosahu Země, není možno navázat spojení. Na příkaz velitele je předčasně zapnuto oživovaní, členové posádky se probouzejí...

9

10 Řešení

11 Použitá literatura a odkazy:
Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnice: LEDERBUCHOVÁ L., BERÁNKOVÁ E., Čítanka pro 6. Ročník, 1. vyd.,Plzeň, Fraus 2003. Citováno dne DUM uložen na-


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google