Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava, Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiálu Malta Autor Mgr. Nikolas Manolcis Tematický okruh Zeměpis – Regionální geografie Evropy Ročník Druhý ročník vyššího gymnázia a tercie víceletého gymnázia Vytvořeno Anotace Digitální učební materiál obsahuje polohu Malty, dějiny Malty, úvod, geografii, podnebí, obyvatelstvo, hospodářství (průmysl, zemědělství, cestovní ruch) a opakování ve formě křížovky. Cílem je poskytnout a přiblížit žákům základní informace o Maltě. Metodický pokyn Digitální učební materiál je zpracován v programu Microsoft PowerPoint. Prezentace obsahuje učební materiál, graf, obrázky a křížovku s tajenkou. K výuce je potřeba dataprojektor a notebook. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 (1) MALTA (Maltská republika) (2)

3 Poloha (3) Je vyspělá, hustě obydlená ostrovní republika ve Středozemním moři (4)

4 Dějiny Malta se může chlubit dějinami v trvání téměř 7200 let
(5) Malta se může chlubit dějinami v trvání téměř 7200 let Na ostrově se vystřídali v 13. století př. n. l. Féničané, pak Kartágo, Řím, Byzanc, Arabové, Normani, vládci Aragonie a Kastilie V roce 1530 Maltu získal křesťanský vojenský (Maltézský) řád Johanitů V roce 1798 ji obsadil Napoleon, ale již o dva roky později padla do područí Britů V roce 1964 byla pak vyhlášená její nezávislost a o deset let později se stala republikou Prezidentem Malty je George Abela

5 Úvod Maltsky: Repubblika ta’ Malta
(6) Maltsky: Repubblika ta’ Malta Rozloha činí 316 km² (208. na světě) Počet obyvatel je (175. na světě) Státním zřízením je parlamentní republika Úředním jazykem je maltština a angličtina Hlavním městem je Valletta Další významná města jsou Sliema, Birkirkara, Mdina, Victoria Malta je členem Evropské unie Měnou je euro (EUR) (7)

6 Geografie (8) Maltské souostroví leží ve strategické poloze ve Středozemním moři 95 km jižně od Sicílie a 290 km východně od Tuniska Malta se skládá z obydlených ostrovů: Malta, Gozo, Comino K Maltě náleží i tři neobydlené ostrůvky Cominotto, Filfla Island a St. Paul's Island Ostrovy jsou vrcholy ponořeného vápencového pohoří Nejvyšším bodem je Ta' Dmejrek (253 m) (9)

7 Podnebí (10) Klimatické prostředí je typické pro oblast Středozemního moře: mírné, vlhké zimní období a horké léto s prakticky žádnými vodními srážkami (11)

8 Obyvatelstvo Počet obyvatel je 411 277 (175. na světě)
(12) Počet obyvatel je (175. na světě) Co se týče etnického složení obyvatelstva, tak přibližně 3 % obyvatel jsou cizinci, především Britové, zbytek Maltané Přibližně 98 % obyvatelstva je římskokatolické víry Vzhledem k počtu obyvatel má Malta víc kněží, mnichů a jeptišek než jakýkoliv jiný stát na světě Přes 90 procent obyvatel žije v městech

9 Hospodářství (13) Hospodářství Malty je ovlivněno skutečností, že souostroví nemá žádné přírodní zdroje, mimo to pak v důsledku mizivé vegetace trpí i nedostatkem spodní vody Ekonomika je závislá na námořní dopravě a přístavních službách Strategická poloha Malty ve Středozemním moři z ní udělala důležitý obchodní uzel (14)

10 Průmysl (15) K význačným odvětvím patří strojírenství, elektronika (především komponenty do mobilních telefonů, televizorů, počítačů), textil a oblečení, chemické a farmaceutické výrobky, dopravní zařízení, stavba a oprava lodí (16)

11 Zemědělství Především je zastoupena rostlinná výroba
(17) Zemědělství Především je zastoupena rostlinná výroba Pěstování brambor, ovoce (broskve, jahody, citrusy) a zelenina (rajčata, meloun, mrkev, květák) Přesto se musí zelenina dovážet Tradiční rybolov se provádí stále ještě zastaralým způsobem hlavně jako pobřežní lov Chov vepřů (18)

12 Cestovní ruch Hlavním město Valletta
(19) Cestovní ruch Hlavním město Valletta Další významná města Sliema, Birkirkara, Mdina, Victoria Pobřeží Středozemního moře Ostrovy Malty Památky UNESCO (20) (21)

13 Opakování Jeden z obydlených ostrovů Město na Maltě Hlavní město Malty
Nejvyšší vrchol Malty Prezident Malty

14 Použité zdroje BATEMAN, Graham. Zeměpis světa. 1. vyd. Praha : Columbus, ISBN s. 354 (1) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (2) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (3) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (4) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (5) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (6) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (7) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (8) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (9) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (10) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

15 Použité zdroje (11) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (12) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (13) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (14) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (15) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (16) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (17) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (18) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (19) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (20) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

16 Použité zdroje (21) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: The World Factbook [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: FAOSTAT [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google